Olanda sustine supervizarea comuna a bancilor inainte de realizarea uniunii

Joi, 28 Iunie 2012, ora 09:31
1033 citiri
Olanda sustine supervizarea comuna a bancilor inainte de realizarea uniunii

Primul ministru olandez demisionar Mark Rutte a insistat miercuri asupra necesitatii supervizarii comune a bancilor europene inainte de a examina crearea unei uniuni bancare.

"Prima etapa este o supervizare comuna", a declarat Rutte in timpul unei dezbateri in fata parlamentului dedicata summitului european de joi si vineri. "In caz contrar, restul nu va functiona", a adaugat el.

Liderii europeni se reintalnesc joi la Bruxelles la un summit in cursul caruia urmeaza mai ales sa fie abordata infiintarea unei uniuni bancare, ce ar include o supervizare intarita, o garantie a depozitelor si un mecanism comun de rezolvare a crizelor, aminteste AFP.

"Eu vad perspectivele pentru sectorul bancar, dar numai dupa ce bancile europene isi vor face curatenie", a subliniat Mark Rutte.

"De ce ar trebui sa garantam depozitele bancare in Italia daca nu stim ce este in neregula cu bancile italiene?", s-a intrebat el, citat de agentia de informatie economica Dow Jones Newswires.

"Uniunea bancara nu poate avea decat un efect de paracetamol pentru problemele din sudul Europei", potrivit lui Rutte.

"Este crucial ca noi sa impiedicam luarea de decizii care sa slabeasca presiunea pentru reforme structurale", a adaugat el.

Atat FMI cat si G20 ii indeamna pe europeni sa dea nastere rapid proiectului unei uniuni bancare, ce ar putea, considera ele, sa opreasca criza ce loveste sectorul bancar si ameninta finantele publice ale statelor.

#Olanda uniune bancara, #Mark Rutte uniune bancara, #supervizare banci europene, #sistem bancar european , #Zona euro