Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noile date ale Eurostat confirma scaderea economica a zonei euro

Noile date ale Eurostat confirma scaderea economica a zonei euro

Economia statelor membre ale Uniunii Europene a stagnat in trimestrul al doilea din 2008, in timp ce produsul intern brut al tarilor din zona euro s-a contractat cu 0,2%, comparativ cu trimestrul anterior, confirma si a doua estimare, publicata de Eurostat.

Biroul european de statistica a publicat estimari actualizate privind produsul intern brut in al doilea trimestru din 2008 comparativ cu trimestrul anterior si cu acelasi interval al anului trecut.


Comparativ cu trimestrul al doilea din 2007, Eurostat a revizuit usor in sus cresterea PIB din statele membre pentru intervalul aprilie - iunie 2008, de la 1,6% in prima estimare pana la 1,7%.


Totodata, biroul european de statistica a mentinut pentru zona euro datele anuntate anterior, care indicau o crestere economica in trimestrul al doilea de 1,4% fata de perioada echivalenta din 2007.


Romania a avut prima crestere economica din UE in trimestrul al doilea


Cresterea produsului intern brut din trimestrul II al acestui an, de 9,3%, a plasat Romania pe primul loc in Uniunea Europeana, cu un avans de peste 5 ori mai mare decat media blocului comunitar, de 1,7%.


Estimarea cresterii economiei romanesti cu 9,3%, in intervalul aprilie - iunie comparativ cu perioada similara din 2007, a ramas neschimbata, in timp ce fata de trimestrul precedent nu au fost publicate date.


Alte niveluri inalte de crestere economica au fost inregistrate de Slovacia, cu un avans al PIB de 7,6%, si de Bulgaria, cu un ritm de crestere economica de 7,1%.


In intervalul aprilie - iunie din acest an, cheltuielile cu consumul gospodariilor din UE au scazut cu 0,1% fata de trimestrul anterior, investitiile au scazut cu 1%, exporturile s-au redus cu 0,3%, iar importurile s-au diminuat cu 0,5%.


In zona euro, cheltuielile cu consumul gospodariilor au scazut, in trimestrul al doilea, cu 0,2% fata de trimestrul anterior, investitiile s-au diminuat cu 1%, exporturile au scazut cu 0,2%, iar importurile - cu 0,5%.


Cei mai importanti parteneri ai UE - SUA si Japonia - au inregistrat evolutii diferite ale economiei. Daca PIB-ul SUA a crescut in trimestrul al doilea al anului atat fata de trimestrul precedent, cat si fata de trimestrul similar din 2007, cu 0,7%, respectiv cu 2,1%, Japonia a avut o scadere a PIB de 0,7% fata de primele trei luni ale anului, in timp ce raportat la aprilie - iunie 2007, economia nipona a inregistrat o crestere de 0,8%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1248 ori