Noi semnale de stabilizare macroeconomica in zona euro

Joi, 04 Iulie 2013, ora 12:42
1703 citiri
Noi semnale de stabilizare macroeconomica in zona euro

In zona euro au aparut noi semnale de stabilizare macroeconomica, confirmandu-se scenariul de inflexiune a economiei regiunii la jumatatea anului curent.

Spre exemplu, ritmul de contractie a sectorului de servicii a continuat sa se diminueze in iunie, indicatorul PMI crescand la 48,3 p. (de la 47,2 p. in mai), apropiindu-se de pragul de 50 p., care separa contractia de expansiune, arata o analiza SSIF Broker.

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industrie, servicii) a crescut de la 47,7 p. in mai la 48,7 p. in iunie.

Indicele Purchasing Managers Index (PMI) reliefeaza situatia economica a sectorul manufacturier. Aceasta valoare are la baza cinci indicatori importanti: cereri noi, nivelele indicatorilor, productia, livrari si mediul de angajare.

Indicele este utilizat pentru detectarea presiunii inflationiste, dar si activitatea manufacturiera. Desi datele nu sunt la fel de importante ca indicele preturilor de consum, este preferat de catre investitor datorita faptului ca este prezentat in prima zi lucratoare de dupa luna analizata.

De exemplu, un indicator PMI de peste 50 indica o expansiune a sectorului manufacturiei comparativ cu valoarea din luna precedenta. Sub valoarea 50, indicatorul reflecta o contractie, in timp ce 50 sugereaza o stagnare.

De asemenea, si vanzarile din comertul cu amanuntul au crescut in mai cu 1% , iar ritmul anual de contractie s-a diminuat la -0,1%, exprimand premise de stabilizare pentru principala componenta a PIB.

#stabilizare macroeconomica, #zona euro, #indicatorul PMI , #Zona euro