Motorul economiei europene s-a gripat: Nemtii nu mai sunt atrasi de investitii

Marti, 23 Februarie 2016, ora 08:01
5144 citiri
Motorul economiei europene s-a gripat: Nemtii nu mai sunt atrasi de investitii
Foto: Wikimedia

Germania nu a aratat nicicand mai promitatoare pentru initierea unor noi afaceri, dar nemtii par sa isi fi pierdut apetitul pentru investitii.

Nici macar costul redus al imprumuturilor si cererea robusta de pe piata interna nu reusesc sa scoata antreprenorii germani din letargie, remarca agentia Bloomberg. Alte elemente par sa tina in frau entuziasmul mediului de afaceri din Germania, iar acestea isi pot pune amprenta asupra evolutiei economice zona euro.

Prudenta maxima

Turbulentele inregistrate in ultimele luni pe pietele financiare, semnele unei scaderi a cerereii la nivel global si problemele ridicate de imbatranirea populatiei din Germania ii fac pe reprezentantii mediului de afaceri de aici sa faca un pas in spate cand vine vorba de reinvestirea capitalului in tara.

De altfel, cifrele legate de acest aspect sunt la fel de dezamagitoare ca cele de acum 5 ani, expertii FMI prognozand ca aceasta prudenta excesiva va lasa urme adanci in evolutia economica viitoare a tarii, ca si a economiei din zona euro.

"Inca din 2013, mai toti analistii am prezis ca fiecare an va fi cel in care investitiile vor fi reluate intr-un ritm sustinut. De fiecare data insa, a aparut cate ceva care a intunecat perspectiva si a amanat investitiile: de la criza din Ucraina si pana la problemele pietei din China. Consecinta pe termen lung va consta in reducerea potentialui de crestere economica", apreciaza Timo Klein, economist la HIS Global Insight in Frankfurt.

Amorteala totala

Un raport ce urmeaza a fi prezentat marti, 23 februarie, va face ceva mai multa lumina in aceasta chestiune, dar datele preliminare arata deja ca PIB-ul din ultimul trimestru al anului trecut a inregistrat o crestere de doar 0,3%, intretinuta de investitiile guvernului si de consum.

Nu ar fi nimic ingrijorator pentru europeni daca Franta si Italia, cea de-a doua, respectiv a treia economie din zona euro, nu ar veni cu vesti si mai proaste, care par sa lase intreaga responsabilitate pe umerii germanilor.

Din nefericire, raportul investitiilor comparativ cu PIB-ul tarii a coborat anul trecut sub 20% fata de cele 23 de procente inregistrate in urma cu 16 ani, releva un raport intocmit de economistii Bundesbank.

In acelasi timp, investitiile private au scazut de la 13,4% la doar 11,5%, arata cifrele Eurostat.

Acelasi document al Bancii Centrale a Germaniei arata ca gradul investitiilor ar trebui in mod normal sa creasca ca urmare a unui "nivel peste medie de utilizare a capacitatii", dar acest lucru este conditionat strict de reluarea consumului pe pietele externe.

"Rata investitiilor in aceasta tara ramane in continuare sub potentialul sau", a conchis cu amaraciune Ulrich Grillo, seful asociatiei BDI din sectorul industrial.

Expertii FMI si autoritatile germane par sa isi fi dat seama de acest lucru inca de anul trecut, cand cele doua parti au conceput un set de reforme menite sa trezeasca la viata investitiile private.

Printre acestea: angajarea mai multor femei cu program full-time, dinamizarea sectorului de servicii si incurajarea tranzitiei tarii la consumul de energie din surse regenerabile.

Finantarea nu ar trebui sa fie o problema, costurile de imprumut de pe piata germana fiind cele mai scazute din ultimii 12 ani, dupa cum arata un raport recent al KPMG.

"Companiile ar trebui sa profite de aceasta fereastra in care dobanzile imprumuturilor sunt la un nivel minim.

In acest fel am putea sa cream o spirala a cresterii economice care sa se sustina singura", spune Carsten Kengeter, directorul executiv al Bursei de valori din Frankfurt.

Reluarea investitiilor este asteptata sa revina in cursul acestui an, dar intr-un ritm moderat si cu preponderenta in randul companiilor mici si mijlocii din Germania.

Pentru restul oamenilor de afaceri, socurile violente inregistrate de pietele financiare in ultimele doua luni par sa fie un element care dilueaza sentimentul de incredere.

Capital mutat pe piete emergente

Sectorul manufacturier din Germania este aproape de a stagna, cu o evolutie inconsistenta in luna februarie, indicatorii de activitate din fabrici fiind la minimul ultimelor 15 luni, dupa cum arata un raport Markit Economis.

Reprezentantii E.On sustin ca incetinirea inregistrata in sectorul energetic este un adevarat test pentru strategia de investitii a companiei si politica de dividende din anii urmatorii.

Chiar si cand investesc, marile firme germane nu o mai fac acasa. Osram Licht, o divizie a Simiens care figureaza in randul primilor doi mari producatori de obiecte de iluminat din lume, are in plan construirea unei fabrici de 1 miliard de euro in Malaezia.

De asemenea, Manz, un producator de echipamente destinate parcurilor fotovoltaice, dar si de baterii si monitoare de calculator, a inceput sa isi transfere operatiunile de productie din Germania si Taiwan pe piata din China.

Evonik Industries, al doilea mare reprezentant al industriei chimice din Germania, a anuntat deschiderea unei fabrici in Singapore, ca urmare a cererii mari venite de pe regiunea Asia-Pacific, iar Heidelberg Cement, desi modernizeaza fabricile din tara, intentioneaza sa se extinda pe mai multe piete emergente.

Martin Gorning, unul dintre economistii Institutului de Cercetare Economica DIW din Berlin priveste cu neliniste la aceste mutari care anunta deschiderea unor noi piete, dar ameninta sa reduca competitivitatea produselor realizate in Germania.

"Asta se anunta ca un adevarat pericol", sustine economistul institutului berlinez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii Germania, #evolutie economica Germania, #capital german, #economie zona euro , #Zona euro