Monedele perdante dupa dezmembrarea zonei euro

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 14:46
1196 citiri
Monedele perdante dupa dezmembrarea zonei euro

Werner Gey Van Pittius, manager de portofoliu si titluri de creanta de pe pietele emergente la Investec Asset Management, a apreciat ca forintul si leul vor fi perdantii directi ai unei eventuale destramari a zonei euro, relateaza joi Wall Street Journal (WSJ).

"Forintul si leul (romanesc) sunt perdantii evidenti directi ai unei eventuale dezmembrari a zonei euro, din cauza vulnerabilitatii externe a Ungariei si expunerii bancare grecesti in Romania", a declarat Van Pittius, a carui companie are active sub gestiune de 61,5 miliarde de euro.

In contextul in care la 17 iunie va avea loc un nou tur de scrutin pentru Parlamentul Greciei, interviurile cu profesionisti ai pietei valutare dezvaluie atat presentimente profunde, cat si o lipsa de consens puternic cu privire la pregatirile pentru ce este mai rau pentru o moneda care ocupa locul al doilea dupa dolar ca volum de tranzactionare la nivel global.

Profesionistii pietei valutare sunt puternic presati sa se focalizeze pe evenimentul electoral ce are un mare potential de a declansa un cataclism la nivel mondial pe o piata de schimb valutar care vehiculeaza peste 4 trilioane de dolari pe zi.

Piata este paralizata de a doua serie de alegeri grecesti in mai multe luni, la 17 iunie, in esenta un referendum national privind ramanerea in zona euro, care ar putea duce la iesirea tarii din clubul celor 17 tari care impart moneda. Riscul ca alte tari presate fiscal, cum ar fi Portugalia sau chiar Spania, sa fie obligate sa-i urmeze Greciei, a ridicat spectrul colapsului euro sau al unui numar redus de membri ai zonei euro, ancorat de Germania.

"In termeni de scenariu de tip Armaghedon al euro nu exista niciun precedent istoric. Prin urmare, piata se lupta realmente pentru a decide ce este de facut", a declarat John Bearman, chief investment officer (CIO) la Thomas Miller Investments, care are active in administrare de peste 2,7 miliarde de lire sterline (4,2 miliarde dolari).

Chiar si un guvern pro-reforma din Grecia nu ar putea face decat sa amane iesirea Greciei din zona euro

Sondaje recente au aratat ca partidele grecesti pregatite sa-si onoreze angajamentele de austeritate necesare pentru a ramane in zona euro ar obtine suficiente voturi pentru a forma un guvern de coalitie. Dar "Syriza" de stanga si anti-austeritate, a fost cotat de sondaje ca avand suficienta forta pentru a introduce un element de risc.

Intrebarea daca UE ar putea actiona rapid sau suficient de hotarat pentru a opri contagiunea adauga incertitudini suplimentare, potrivit WSJ.

Planificarea de urgenta merge dincolo de scrutinul de duminica din Grecia. Multi economisti avertizeaza ca si un nou guvern elen pro-reforma, care mosteneste o economie in deteriorare si o serie de provocari fiscale grave, nu ar putea face mai mult decat sa amane plecarea Greciei, extinzand un ciclu de austeritate si mai mare cu si mai putina crestere economica.

Intrebarea pentru investitori este cum sa protejeze portofoliile sau profitul de orice declin care urmeaza. Pentru multi, a decide urmatorii pasi inseamna a sterge cu buretele un deceniu de analiza bazata pe moneda europeana comuna.

"In cel mai rau scenariu, daca are loc o prabusire completa a situatiei europene, va trebui sa se reanalizeze totul", a declarat Giovanni Leonardo de la Swiss & Global Asset Management din Zurich, care a avut in gestionare active de 110,6 miliarde de franci elvetieni (115 miliarde dolari) la sfarsitul lunii martie. Chiar daca riscul unei astfel de prabusiri este scazut, "impactul este atat de mare incat schimba scenariul principal", a adaugat el.

Leonardo spune ca compania sa a inlocuit deja o parte din participatiile in asa-numitele obligatiuni guvernamentale super-sigure cu obligatiuni corporative atent selectate, care sunt sustinute de activele companiei si ar trebui sa aiba legaturi mai slabe cu guvernele nationale cu probleme.

Analistii spun ca este greu sa se prevada o destramare partiala sau totala a euro fara o lovitura grea data economiei din zona euro deja fragila - o schimbare care ar putea trage in jos moneda. Cu cat daunele cauzate sunt mai mari in nucleul mai puternic al zonei euro, in special in Germania, cu atat este mai probabil ca fondurile si depozitele sa fuga din bloc.

Investitorii au retras din datoriile emise de membrii cu probleme ai zonei euro

Pana in prezent, investitorii nervosi au avut tendinta sa se retraga din datoriile emise de membrii cu probleme ai zonei, plasandu-le in obligatiunile guvernamentale germane. O retragere en-gros, chiar din nucleul centrat in jurul Germaniei, ar lovi greu euro.

"Sentimentul meu este ca euro ar trebui sa continue sa slabeasca", a declarat Adrian Owens, director de investitii la GAM, un manager independent de investitii, cu active in gestionare de 60,2 miliarde dolari. Owens a precizat ca nu doar speculatorii ci si persoane si companii incearca sa vanda moneda acum.

Undele de soc de la o zona euro dezmembrata ar putea lovi partenerii comerciali ai blocului din intreaga lume. Economiile europene emergente si monedele lor vor simti un impact imediat. Monedele din aceasta regiune au scazut dupa alegerile parlamentare din Grecia, din 6 mai, in mare parte, spun analistii, din cauza temerilor ridicate privind destramarea euro. Zlotul polonez si forintul unguresc au scazut cu aproximativ 3,5% fata de euro, in timp ce lira turceasca, care este deosebit de sensibila la posibilitatea unei incetiniri a investitiilor, a scazut cu peste 3% fata de dolar.

#leu destramare zona euro, #grecia zona euro, #zona euro prabusire , #Zona euro

Curs valutar

1 EUR = 4.9744 RON

-0.0002

1 USD = 4.4504 RON

-0.0153
  1. Primul tren chinezesc este în România. Prin ce orașe va trece garnitura de mare viteză
  2. De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
  3. Nori negri pe cerul industriei IT din România. Factorii care împing salariile programatorilor în jos
  4. Proiect de reindustrializare a României. Domeniile care ar putea fi „recuperate” prin finanțare masivă
  5. Guvernul dă din lac în puț. De ce i-a scos reforma pensiilor pe muncitori în stradă. „Cel puțin cinci ani nu mai beneficiezi de nimic, poți să și mori" FOTO/VIDEO
  6. NOAPTE Deschidere/ Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  7. România cumpără 37 de trenuri electrice noi. Pe ce rute vor circula
  8. Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
  9. De ce nu poate fi eliberată autorizație pentru planșeul din Piața Unirii. Explicațiile primarului Nicușor Dan
  10. Scumpirea vieții de zi cu zi în România. Țara cu cele mai mici prețuri din UE: „Sentimentul de groază în supermarket îl resimțim și noi” GRAFIC