Moneda euro, supraevaluata

Marti, 01 Iulie 2008, ora 09:48
1994 citiri
Moneda euro, supraevaluata

Euro se tranzactioneaza la o valoare prea puternica in raport cu dolarul american, a declarat luni comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia.

Moneda euro a fost cotata, luni, la valoarea de 1,5814 dolari, in crestere fata de 1,5775 dolari, vineri, pe fondul majorarii preturilor la petrol si a eventualitatii unei cresteri, in aceasta saptamana, a dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana.

'Este supraevalutata (euro- n.red). Este la o valoare prea mare in acest moment si afecteaza pe toata lumea' a aratat Almunia in fata autoritatilor de reglementare din Uniunea Europeana.

El a aratat ca producatorul de aeronave Airbus, care vinde in dolari dar plateste salariile si furnizorii in euro, este una dintre companiile afectate de aceste rate de schimb.

Analistii economici se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa majoreze, joi, dobanda de referinta, pe fondul inflatiei record consemnata in zona euro. BCE a mentinut dobanda la patru la suta din luna iunie a anului trecut.

Dolarul s-a depreciat in conditiile estimarilor potrivit carora Rezerva Federala americana nu va majora prea curand dobanzile, pe fondul unui avans lent al economiei.

Potrivit Oficiului de Statistica al Uniunii Europene - Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro (UE-15) va inregistra, in luna iunie, valoarea record de patru procente, in crestere cu 0,3 la suta fata de nivelul inregistrat in luna mai.