Ministrul britanic de Finante: Zona euro trebuie sa gaseasca o solutie

Luni, 11 Iunie 2012, ora 16:23
1010 citiri
Ministrul britanic de Finante: Zona euro trebuie sa gaseasca o solutie

Intr-un articol de opinie publicat duminica de Sunday Telegraph, ministrul britanic de Finante, George Osborne, preseaza zona euro sa gaseasca o solutie pentru criza economica.

Dupa lectia de economie tinuta Europei de Barack Obama, si George Osborne ii face morala zonei euro, scrie Le Figaro in editia de duminica.

In articolul din Sunday Telegraph, ministrul britanic de finante recunoaste ca zona euro a trebuit "sa ia decizii dificile" in acesti ultimi doi ani de criza, dar, potrivit acestuia, "faptul ca se trateaza ultimele simptome aparute nu remediaza conditiile subiacente". George Osborne se declara satisfacut ca a militat impotriva integrarii Regatului Unit intr-o zona euro ale carei mecanisme nu permit crearea unei stabilitati monetare.

Marea Britanie depinde de zona euro

Cu toate acestea, chiar daca Regatul Unit nu face parte din euro, el depinde puternic de aceasta zona. De aceea pledeaza el pentru ca zona euro, prima piata a exporturilor sale, sa mearga mai bine. "Redresarea noastra este pe cale de a fi afectata de criza care are loc in apropierea noastra", afirma ministrul. "O rezolvare a crizei din zona euro ar stimula mai mult ca orice altceva economia noastra", adauga acesta.

Potrivit ministrului, nu este vorba de aplicarea in zona euro a planului SUA. Osborne face astfel cateva recomandari pentru ca zona euro sa-si revina:

"Economiile puternice trebuie sa le sprijine mai mult pe cele mai slabe; o mai mare mobilizare a resurselor statelor membre prin euro-obligatiuni sau alte mecanisme; constituirea unei uniuni bancare europene si, in consecinta, elaborarea unei viziuni colective asupra politicii fiscale si financiare europene". Sunt recomandari numai "pentru zona euro" si nu pentru Uniunea Europeana, din care face parte Marea Britanie.

In contextul in care Spania tocmai a negociat un ajutor pentru bancile sale cu alte tari din zona euro, George Osborne aminteste pozitia Regatului Unit: tara sa nu va face parte din cele care ar dori sa se alature unei uniuni bancare europene, daca aceasta s-ar crea.

"Contribuabilii britanici nu vor fi dependenti de bancile din zona euro, iar alegatorii britanici vor ca guvernul lor sa-si supervizeze propriile banci, mai ales in timp de criza", potrivit acestuia.

Ideea crearii unei uniuni bancare europene - un fel de control centralizat al institutiilor financiare - a fost evocata de comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Bruxellesul, Franta si Italia sunt favorabili acestei idei, dar nici Londra nici Berlinul nu o agreeaza.

#Marea Britanie zona euro, #zona euro criza economica , #Zona euro