Mecanismul European de Stabilitate va intra in vigoare pe 9 iulie

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 10:40
1226 citiri
Mecanismul European de Stabilitate va intra in vigoare pe 9 iulie

Viitorul zid de protectie permanent al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), ar trebui sa devina operational pe 9 iulie, chiar daca anumite tari nu l-au ratificat inca, a afirmat joi seara Klaus Regling, seful Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF).

"Pornim de la postulatul conform caruia MES va fi operational la 9 iulie. Lucrarile tehnice au fost incheiate", a declarat Regling in cursul unei conferinte de presa desfasurate la Luxemburg.

"Asteptam ratificarea /acestuia/ in diferite tari", a reamintit el. Pentru a intra in vigoare, este necesar ca mecanismul de stabilitate sa fie ratificat de tari semnatare cu o pondere totala de cel putin 90% in capitalul sau.

La nivel european, se fac auzite din ce in ce mai multe voci care isi exprima indoiala in legatura cu respectarea acestui termen. Ministrul francez de finante, Pierre Moscovici, a amintit ca se va recurge la MES pentru a ajuta Spania "daca acesta va intra in vigoare la timp".

In Germania, presedintele Joachim Gauck va intarzia din motive juridice parafarea legii asupra pactului bugetar si MES, au anuntat joi surse din cadrul presedintiei de la Berlin.

Intrarea in vigoare a MES este cu atat mai importanta, cu cat acest mecanism va servi pentru salvarea sectorului bancar spaniol de indata ce va fi activat. In asteptare, zona euro va recurge, insa, la EFSF, a precizat seful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.

#zona euro banci Spania, #mecanismul european de stabilitate , #Zona euro