Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mecanismul European de Stabilitate va avea o capacitate de imprumut mai mare

Mecanismul European de Stabilitate va avea o capacitate de imprumut mai mare


Capacitatea de imprumut a viitorului Mecanism European de Stabilitate (MES) - fondul permanent de salvare al zonei euro - va fi majorata la 2.000 miliarde euro, de la 500 miliarde, cat este prevazut in prezent.

Þarile din zona euro pregatesc aceasta majorare pentru a putea face fata eventualelor solicitari de ajutor din partea unor state mari precum Spania sau Italia, potrivit cotidianului german Der Spiegel.

Totusi, planul se loveste de opozitia Finlandei, care s-a opus adoptarii sale rapide in cadrul Eurogrupului.

Aceasta majorare ar reprezenta, in opinia Helsinkiului, o modificare importanta a MES si, de aceea, ar fi nevoie de aprobarea parlamentelor nationale ale celor 17 state din zona euro, mai precizeaza Der Spiegel.

Mecanismul European de Stabilitate, dotat cu un capital de 80 miliarde de euro si care va intra in vigoare in 2013, ar urma sa joace rolul unui "fond monetar european", capabil sa imprumute statele aflate in dificultate financiara, in schimbul indeplinirii unor conditii negociate cu guvernele in cauza sau al recapitalizarii directe a bancilor fragile din zona euro.

Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup, a declarat ca prima intalnire a consiliului de conducere al Mecanismului European de Stabilitate va avea loc pe 8 octombrie la Luxembourg.

Juncker: Prima sedinta a consiliului de conducere al MES, in octombrie

Mecanismul European de Stabilitate va inlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiara si trebuia sa intre in functiune inca din lune iulie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1459 ori