Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mecanismul European de Stabilitate ar putea deveni functional in iulie

Mecanismul European de Stabilitate ar putea deveni functional in iulie


Ministrii de Finante ai UE au aprobat luni seara varianta finala a Mecanismul European de Stabilitate (ESM), care urmeaza sa fie aprobat la reuniunea sefilor de state si de guverne din 30 ianuarie si care ar putea deveni functional in iulie.

"Am ajuns la un acord privind textul ESM. Mecanismul va deveni functional mai devreme, in iulie 2012, in loc de iulie 2013", a declarat Jean-Claude Juncker, seful Eurogroup.

Mecanismul European de Stabilitate va inlocui Fondul European de Stabilitate Financiara. Pe o perioada de tranzitie de un an, adica intre intrarea in vigoare a ESM si incetarea EFSF - iulie 2013 - capacitatea combinata de imprumut a celor doua fonduri va fi de 500 de miliarde de euro.

Cea mai mare contributie apartine Germaniei - 27,15%. In urmatorii patru ani, tarile membre ale zonei euro urmeaza sa contribuie cu 80 miliarde de euro, in cinci transe, dar suma ar putea fi modificata ulterior.

Juncker a precizat ca ESM va putea cumpara obligatiuni ale tarilor cu probleme din zona euro, va putea contribui la recapitalizarea bancilor si va acorda imprumuturi de tip "precautionary" tarilor care nu au apelat inca la un astfel de imprumut de la FMI si UE, relateaza Deutsche Welle.

De mecanismul ce are ca scop protejarea zonei euro de criza datoriilor suverane vor beneficia doar tarile care vor ratifica pactul de disciplina bugetara consolidata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1182 ori