Mario Monti: Neintelegerile din zona euro submineaza viitorul UE

Luni, 06 August 2012, ora 11:08
1595 citiri
Mario Monti: Neintelegerile din zona euro submineaza viitorul UE

Neintelegerile din zona euro privind masurile necesare pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat submineaza viitorul Uniunii Europene si ameninta sa conduca la "dezintegrarea psihologica" a Europei, a declarat premierul italian Mario Monti.

Liderul italian a reiterat apelul pentru actiuni rapide la nivelul zonei euro in vederea scaderii dobanzilor pentru statele aflate in dificultate.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a afirmat, joi, ca dobanzile ridicate la care se imprumuta unele tari din zona euro sunt "inacceptabile" si a prezentat un plan pentru scaderea costurilor de finantare ale statelor care au probleme. Potrivit propunerilor, BCE ar urma sa cumpere obligatiuni de stat spaniole si italiene de pe piata secundara, in timp ce fondul de urgenta al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar achizitiona titluri direct de la Trezoreriile celor doua tari. Interventia descrisa ar avea loc in conditii stricte, cu tinte fiscale si obiective privind reformele structurale.

BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi

Pietele au scazut initial dupa declaratiile lui Draghi, investitorii concentrandu-se pe afirmatia ca Spania si Italia ar trebui sa ceara oficial reinceperea achizitiilor de obligatiuni de catre BCE.

Scadere pe bursele europene dupa declaratiile lui Draghi

O zi mai tarziu, bursele au revenit insa in crestere, participantii la piata concluzionand ca banca va interveni cu siguranta la un moment dat, chiar daca nu se stie o data exacta.

"BCE nu a repornit achizitiile de obligatiuni in aceasta saptamana, dupa cum era asteptat, insa a indicat o modificare mai importanta si mai constructiva in abordarea fata de rezolvarea crizei. Daca planul prezentat va fi implementat in totalitate, BCE va oferi practic un suport de lichiditate, facilitand accesul tarilor la piete pentru o mare parte din necesarul de finantare", a comentat economistul sef al JPMorgan Chase, Bruce Kasman, intr-o analiza prezentata la o zi dupa declaratiile lui Draghi.

Costurile de finantare ale Spaniei, reprezentate prin randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la zece ani, au atins un maxim de 7,44% dupa comentariile sefului BCE, insa au incheiat saptamana la 6,77%. Similar, dobanda suportata de Italia a atins 6,28%, dar a finalizat vineri la 6,01%. Spre comparatie, Germania se imprumuta la aproximativ 1,4%.

Monti a mai afirmat, pentru Der Spiegel, ca Italia ajuta practic Germania sa se imprumute la dobanzi mici.

"Randamentele ridicate pe care trebuie sa le plateasca acum Italia subventioneaza dobanzile mici ale Germaniei. Fara aceste riscuri, randamentul obligatiunilor guvernamentale germane ar fi ceva mai ridicat", a spus liderul de la Roma.

Urmatoarea intalnire a ministrilor Finantelor din zona euro va avea loc la inceputul lunii septembrie, cand va fi discutata reluarea achizitiilor de obligatiuni de catre BCE, dar si situatia din Grecia, potrivit unor surse citate de agentia italiana Ansa. Urmatoarea sedinta de politica monetara a BCE va avea loc pe 6 septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zona euro neintelegeri, #Mario Monti zona euro, #zona euro probleme, #BCE obligatiuni zona euro , #Zona euro