Marile economii trag in jos zona euro - Raport

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 12:09
2288 citiri
Marile economii trag in jos zona euro - Raport
Foto: The Telegraph

Lentoarea motoarelor economiilor germana si franceza se constituie intr-o frana pentru redresarea economica a celorlalte state din regiune, se arata intr-o monitorizare facuta publica de agentia Associated Press.

Monitorizarea lunara efectuata de compania de informatii financiare Markit arata ca finalul de an a prins zona euro pe o "nota calduta", in ciuda celor cateva semnale de revenerire in parametri normali transmise de economiile din Spania si Irlanda, tari incercate destul de greu de criza economica.

Lucrul acesta se poate transforma intr-o adevarata bataie de cap pentru principalii actori de pe scena politica a zonei, care se confrunta deja cu amenintarea deflatiei si o reducere a prognozei de crestere economica pentru trimestrele urmatoare, ca si cu presiune exercitata asupra monedei europene de o eventuale iesirea Greciei din zona euro.

Un prim soc se resimte deja prin devalorizarea euro in fata dolarului american si scaderea cotatiei pretolului.

Crestere minimala

Nu sunt sanse prea mari ca zona euro sa se confrunte cu o crestere economica exploziva in urmatoarele luni. Inca de la mijlocul anului 2013, moment care a marcat sfarsitul crizei, economiile din zona euro se plaseaza pe un trend de crestere economica minimala.

Peisajul este si mai bine ilustrat de indicii puterii de cumparare expusi in analizele Markit.

In perioada noiembrie-decembrie 2014, indicele principal a crescut de la 51,1 la 51,4 puncte, cu 50% mai putin decat estimarea de 51,7 puncte emisa pentru luna decembrie.

Cresterea economica generala pe zona euro s-a mentinut si ea la doar 0,1% pe ultimele trei luni ale anului trecut, fiind cu mult sub asteptarile analistilor.

"Tarile din zona euro pot trece in calendar anul 2014 drept cel in care recesiunea a fost evitata la limita, dar slabiciunea evidentiata de datele monitorizate arata ca pericolul planeaza asupra intregii regiuni si in cursul lui 2015", considera Chris Williamson, economist sef in cadrul Markit.

Ingrijorarea cea mai mare este produsa de mersul nesigur al economiei germane si valul recesionist care a cuprins Franta si Italia.

Sufocati de slabiciunea celor puternici

Chiar si semnalele incurajatoare venite din Spania si Irlanda risca sa fie sterse rapid sub presiunea slabei performante economice inregistrata in tari care au fost considerate motorul economiei zonale.

Situatia va declansa un set de masuri agresive din partea Bancii Centrale Europene, al carei presedinte, Mario Draghi, a anuntat lansarea unui program de cumparare a obligatiunilor de stat, ca raspuns la alte programe de relaxare cantitativa aplicate deja de Rezerva Federala si Banca Nationala a Angliei.

Masura ar putea sa fie tardiva, din moment ce speculatiile privind infuzia de capital in piata si inflatia ajunsa la un nivel critic au determinat deja o scadere accentuata a monedei europene.

Aceasta a ajuns deja la minimul din ultimii noua ani, coborand sub pragul de 1,19 dolari/euro.

O noua scadere a cotatiei euro este asteptata sa se produca in cursul acestor zile, pe masura ce si cotatia petrolului a avut de suferit la inceputul acestei saptamani.

Deflatia, rezumata la scaderea preturilor, poate parea un adevarat miracol pentru cumparatori, dar, in timp, aceasta poaste distruge din interior o economie, dupa cum arata evolutia Japoniei pe ultimii 20, timp in care s-a confruntat din plin cu acest flagel economic.

#economii zona euro, #economii emergente, #recesiune 2015 zona euro, #val recesionist Franta Italia, #economia germana, #criza zona euro , #Zona euro