Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Majoritatea statelor din zona euro s-au saturat de maruntis

Majoritatea statelor din zona euro s-au saturat de maruntis

Germania studiaza posibilitatea de a trage pe linie moarta monedele de 1 si 2 centi. In Finlanda cele doua monede sunt de multa vreme, piese de colectie.Nemultumirea europenilor fata de maruntisul care li se aduna in portofele se intinde cu repeziciune.

Potrivit unui sondaj in zona euro, 54% din italieni cred ca sunt prea multe monede mici in circulatie, 57% din olandezi si luxemburghezi le urasc, iar in Austria, jumatate din populatie ar prefera sa nu se mai incurce cu ele.

In Belgia, unde procentul de nemultumire atinge 61% exista chiar un grup de initiativa anti-cent.

Europenii nu le place maruntisul care li se aduna in buzunare

Nemultumirea populara nu ajuta insa la nimic. Potrivit reglementarilor in vigoare in zona euro, monedele de 1 cent nu pot fi scoase din circulatie - pentru ca asta ar insemna o rebeliune impotriva monedei unice.

Pe de alta parte, faptul ca exista aproape 30 de miliarde de piese de 1 cent nu se justifica economic.

La inceput, producerea unei asemenea monede costa exact 1 cent. Intre timp, materialele s-au scumpit, iar monetariile care produc centi lucreaza in pierdere.

Incercarile Olandei de a incuraja o eliminare pe cale naturala a monedelor mici sunt urmarite atent in Germania.

Multi germani se enerveaza cand stau la coada in spatele cuiva care numara un pumn de maruntis la casa. Majoritatea nu s-ar apleca sa culeaga de pe jos o moneda de un cent, iar multi cersetori se considera jigniti daca primesc asa ceva.

In Finlanda rotunjirea preturilor este regula

Colaboratoarea noastra din Finlanda, Denisa Bost, spune ca rotunjirea preturilor este acolo regula de la bun inceput.

Pe langa faptul ca orice vanzator poate calcula instantaneu restul in multipli de 5 si 10 centi, sistemul finlandez mai are un avantaj.

Piesele de 1 si 2 centi au devenit obiecte de colectie si costa intre 5 si 15 euro bucata.

Sursa: BBC

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 981 ori