Mai multe state din zona euro vor sa taxeze tranzactiile financiare

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:02
1244 citiri
Mai multe state din zona euro vor sa taxeze tranzactiile financiare

Mai multe state din zona euro, printre care Franta, Germania, Italia si Spania, au anuntat marti ca sunt gata sa introduca rapid o taxa pe tranzactiile financiare.

Propunerea, lansata in urma cu un an de Comisia Europeana, a fost privita cu ostilitate de alte state, dar acum proiectul a fost reluat. Franta si Germania sunt principalele promotoare si au trimis o scrisoare statelor partenere pentru un punct de vedere clar.

Austria, Franta si Germania vor taxa pe tranzactiile financiare

Luni seara, Comisia Europeana a primit scrisori din partea a sapte tari, Germania, Franta, Belgia, Portugalia, Slovenia, Austria si Grecia.

Comisarul pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, a anuntat, la o reuniune a ministrilor de Finante din UE, de la Luxemburg, ca alte patru state si-au exprimat intentia de a introduce taxa, respectiv Italia, Spania, Slovacia si Estonia.

Comisia Europeana vrea sa prezinte o propunere de cooperare aprofundata la viitoarea reuniune a ministrilor de Finante din UE, din 13 noiembrie, in vederea unui acord pana la sfarsitul acestui an.

Baza discutiilor o reprezinta o propunere a CE din septembrie 2011, care prevede taxarea tuturor tranzactiilor financiare efectuate intre institutiile financiare.

Schimburile de actiuni si obligatiuni vor fi taxate cu 0,1% din valoarea tranzactiilor, iar contractele pentru instrumente derivate cu 0,01%.

Ministrul de Finante din Marea Britanie, George Osborne, tara unde au loc trei sferturi din tranzactiile financiare din Europa, a reiterat opozitia fata de o taxa care nu se aplica in alte centre financiare importante din lume, precum New York, Hong Kong si Singapore.

El a spus ca Marea Britanie nu va bloca initiativa celor 11 tari, dar a subliniat incertitudinile legate de tipul produselor financiare vizate si impactul asupra finantelor publice ale statelor implicate.

Germania se opune ca veniturile generate de aceasta taxa sa alimenteze partial bugetul UE, asa cum propune Franta.

Comisia Europeana estimeaza ca taxa pe tranzactiile financiare va genera venituri de 57 de miliarde de euro pe an, daca toate tarile europene vor participa.

In zona euro exista tari care sunt total impotriva acestei taxe, precum Olanda.

Ministrii de Finante din UE trebuie sa discute marti si problema spinoasa a supravegherii comune a bancilor europene, calificata de ministrul suedez Anders Borg drept "foarte dificila".

#taxare tranzactii financiare, #tranzactii financiare zona euro, #taxa tranzactii financiare , #Zona euro

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0002

1 USD = 4.7129 RON

-0.0070
  1. O țară a acaparat lumea în 2024, depășind SUA: Vinde colosal în străinătate de 3.548 de miliarde dolari
  2. O firmă germană închide fabrici în Vest și mută producția în România, dar anunță concedieri și la noi. Ce produce compania
  3. România depășește „borna” 100 de kilometri de autostradă inaugurați în 2024. Ce segmente de drum mai pot fi dați în uz anul acesta, în scenariul optimist VIDEO
  4. Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare, inflație galopantă și tineri fără locuri de muncă ce emigrează în masă
  5. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  6. Ce arme noi se vor produce în România, după ce a fost aprobată Strategia pentru industria de apărare
  7. Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
  8. Rusiei este condamnată: Putin împinge țara spre dezastru și nu va fi salvat de un prieten occidental
  9. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa
  10. România se pregătește de recesiune, după "pomenile" din campania electorală. Avertismentul transmis de BNR