Italia s-a imprumutat prea mult si risca sa traga toata Europa dupa ea

Joi, 23 Februarie 2017, ora 18:05
15281 citiri
Italia s-a imprumutat prea mult si risca sa traga toata Europa dupa ea
Foto: Pixabay

Dezechilibrul financiar care domneste in peninsula italiana incepe sa-si faca simtite efectele si in restul zonei euro, avertizeaza un raport al Comisiei Europene.

In special fragilitatea bancilor italiene, al caror nivel de credite neperformante le pune intr-un echilibru precar, dar si tendinta Romei de a accesa noi imprumuturi ii ingrijoreaza pe oficialii europeni, raporteaza Bloomberg.

"Nivelul ridicat de indatorare al guvernelor si prelungirea starii de productivitate scazuta implica riscuri transfrontaliere viitoare, in contextul ratei crescute a creditelor neperformante si a somajului", arata recomandarile CE, care tintesc in special Italia.

Datoria publica a Italiei este de asteptat sa creasca anul acesta la 133, 3 procente din PIB, peste nivelul de 132,8% estimate in 2016.

In acelasi timp, economia italiana are un ritm scazut de crestere, de doar 0,9%, in vreme ce povara imprumuturilor neperformante detinute de bancile din peninsula se ridica la 360 miliarde euro.

"Recapitalizarea bancilor ar putea veni intr-un moment nefavorabil, in conditiile in care nivelul creditelor neperformante abia a inceput sa se stabilizeze, fapt ce afecteaza politica de creditare si profitabilitatea bsancilor", mai spu8n economistii CE referitor la situatia din Italia.

Instabilitatea politica din tara joaca si ea un rol in subrezirea erformantelor economice ale Italiei, chiar daca din acest an guvernul interimar de la roma vrea sa revina la politica de austeritate, impunand o reducere a cheltuielilor bugetare cu 0,2%.

Cu toate acestea, ministrul de Finante Pier Carlo Padoan se arata increzator in sanselre Italiei de a trece peste acest hop.

"Raportul dintre datoria publica si PIB s-a stabilizat, dar este in interesul national sa il reducem pentru a asigura procesul de consolidare.

Efectele reformelor sdunt vizibile: cresterea economica a revenit, nivelul somajului este in scadere, iar creditele incep sa isi faca simtit efectul. Mai sunt insa multe de facut", a comentat pe contul sau de Twitter oficialul italian

#grad indatorare Italia, #criza italia, #sistem bancar Italia, #economie zona euro , #Zona euro