Inflatia in zona euro a crescut usor in luna aprilie

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 14:33
1717 citiri
Inflatia in zona euro a crescut usor in luna aprilie

Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut usor in luna aprilie 2014 pana la 0,7% de la nivelul de 0,5% inregistrat in luna martie 2014, potrivit unei estimari preliminare publicata miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat).

Cresterea este sub estimarile analistilor, care mizau pe o rata anuala a inflatiei de 0,8% in luna aprilie, in conditiile in care in luna aprilie inflatia in zona euro a atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la servicii, crestere de 1,6% comparativ cu un avans de 1,1% in luna martie, urmate de preturile la alimente, bauturi si tigari, care au inregistrat o crestere de 0,7% dupa o crestere de 1% in luna martie. In schimb, preturile la energie au scazut cu 1,2% in luna aprilie comparativ cu o scadere de 2,1% in luna martie.

In pofida cresterii din luna aprilie, inflatia in zona euro ramane in continuare in zona de pericol a Bancii Central Europene, ceea ce alimenteaza speculatiile potrivit carora BCE va fi nevoita sa ia noi masuri pentru apune capat tendintei de scadere a preturilor.

Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a declarat saptamana trecuta ca BCE ar putea sa demareze un program de relaxare cantitativa daca perspectivele inflatiei se vor inrautati. Urmatoarea decizie de politica monetara a BCE este asteptata pentru data de 8 mai.

#inflatie zona euro, #preturi alimente, #pret energie , #Zona euro