Inflatia din zona euro a urcat in ianuarie la 1%

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 13:17
1754 citiri
Inflatia din zona euro a urcat in ianuarie la 1%

Rata anuala a inflatiei din zona euro a crescut de la 0,9% in decembrie la 1% in ianuarie, potrivit estimarilor biroului de statistica al Uniunii Europene (UE), Eurostat.

Datele finale referitoare la inflatia din ianuarie din statele membre ale zonei euro si (UE) vor fi publicate de Eurostat la sfarsitul lunii februarie, scrie Mediafax.

In noiembrie 2009, rata anuala a inflatiei din zona euro a fost de 0,5%.

Tinta Bancii Centrale Europene pe termen mediu pentru inflatie este de putin sub 2%.

Preturile de consum din zona euro au avansat cu 1% fata de luna ianuarie a anului trecut, comparativ cu 0,9% in periaoda decembrie 2008-decembrie 2009, arata raportul Eurostat. Aceasta este cea mai mare rata anuala a inflatiei din februarie 2009.

Un raport separat publicat de Eurostat arata ca rata somajului a crescut la 10% in decembrie, de la nivelul revizuit de 9,9% din luna precedenta.

Potrivit Bloomberg, pretul petrolului a crescut cu 76% in 2009, alimentand inflatia, chiar si in contextul in care companiile au redus costurile si au facut disponibilizari pentru a sustine castigurile.

Chiar daca economia zonei euro a iesit din recesiune in al treilea trimestru, Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut in aceasta luna dobanda cheie la un nimin record si a prevazut o revenire "inegala" in acest an.

Potrivit unul sondaj Bloomberg, economistii estimau ca inflatia va avansa la 1,2% in ianuarie.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#inflatie, #zona, #euro, #uniuniunea, #europeana , #Zona euro