Iesirea Greciei din zona euro ar putea costa Rusia 2% din PIB

Joi, 24 Mai 2012, ora 17:11
1076 citiri
Iesirea Greciei din zona euro ar putea costa Rusia 2% din PIB

Iesirea Greciei din zona euro ar putea costa Rusia 2% din PIB anual, ar putea duce la cresterea iesirilor de capital la 100 miliarde de dolari si ar putea avea ca efect devalorizarea rublei, avertizeaza un expert al Sberbank, cea mai mare banca ruseasca.

"In cel mai rau caz, iesirile de capital ar putea ajunge la 95-100 miliarde de dolari, iar Produsul Intern Brut ar scadea cu 2%", a explicat expertul Sberbank, Andrei Sinyakov. Acesta estimeaza ca iesirea Greciei din zona euro ar duce la deprecierea puternica a rublei fata de dolar si euro.

Tinand cont de actualele evolutii din Europa, iesirea unor state din zona euro este inevitabila, considera Andrei Sinyakov.

"In aceste circumstante, este putin probabil scenariul mentinerii zonei euro", sustine analistul rus. Grecia si Portugalia continua sa nu indeplineasca reglementarile UE privind deficitul si nivelul datoriei ca procent din PIB, in timp ce Spania continua sa-si majoreze datoria iar activitatea economica este in scadere in aproape statele din UE.

Economia Rusiei a crescut in primul trimestru din 2012 cu 4,9%, a anuntat saptamana trecuta Serviciul Federal de Statistica (Rosstat).

Conform datelor Rosstat, anul trecut Produsul Intern Brut al Rusiei a inregistrat un avans de 4,3%.

#iesire grecia zona euro, #Rusia Grecia zona euro, #economie Rusia zona euro , #Zona euro