Hollande va coopera cu Merkel pentru a rezolva criza din UE

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 15:30
1184 citiri
Hollande va coopera cu Merkel pentru a rezolva criza din UE

Noul presedinte francez Francois Hollande si-a luat marti, dupa discutii cu Angela Merkel, angajamentul sa coopereze cu Germania pentru a rezolva criza economica din UE, relateaza BBC News.

Ambii lideri au declarat ca vor sa mentina Grecia in zona euro. Ei vor participa la un summit informal in 23 mai.

Hollande a spus ca "totul trebuie pus pe masa de toata lumea", pentru a promova cresterea economica. El a evocat posibilitatea emiterii de eurobonduri, care ar acoperi datoriile tuturor tarilor din zona euro si ar fi sustinute de toate cele 17 guverne care au aderat la moneda unica.

Germania a respins intotdeauna idea eurobondurilor.

Francois Hollande vrea sa renegocieze Pactul de guvernanta fiscala al UE

In cursul campaniei electorale, Hollande a declarat ca vrea sa renegocieze Pactul de guvernanta fiscala al UE, care obliga statele semnatare sa mentina bugete echilibrate. Pe de alta parte, Merkel a avertizat in repetate randuri ca termenii acordului nu pot fi schimbati.

"Ca presedinte (al Frantei - n.r.), vreau sa renegociez ceea ce a fost acceptat intr-o anumita etapa, pentru a-i dat dimensiunea cresterii economice", a afirmat el marti, intr-o conferinta de presa comuna cu Merkel.

La randul sau, cancelarul german a declarat ca Berlinul si Parisul sunt dispuse sa "studieze posibilitatea unor masuri suplimentare pentru crestere economica in Grecia".

De asemenea, cei doi lideri au dat asigurari ca vor ca Atena sa ramana in euro. "Vrem sa avem Grecia in euro si stim ca majoritatea populatiei elene este de acord cu noi", a spus Merkel.

Potrivit unor cifre oficiale date publicitatii marti dimineata, economia franceza nu a crescut deloc in primul trimestru al anului 2012. Iar cresterea pentru ultimul trimestru din 2011 a fost revizuita in scadere, de la 0,1% la 0,2%.

Insa economia Germaniei a crescut peste nivelul asteptarilor. In primele trei luni ale anului, cresterea economica a fost evaluata la 0,5%.

#cooperare Franta Germania criza, #Hollande Merkel discutii criza, #zona euro criza, #Grecia zona euro discutii , #Zona euro