Grecia isi avertizeaza creditorii: Nu va jucati cu focul!

Luni, 13 Februarie 2017, ora 15:33
5674 citiri
Grecia isi avertizeaza creditorii: Nu va jucati cu focul!
Foto: Open Democracy

Grecia si creditorii sai internationali par sa se afle intr-un nou impas in privinta implementarii masurilor stabilite in cel de-al treilea acord bailout semnat intre cele doua parti, semnaleaza premierul Alexis Tsipras.

In cadrul unei intalniri cu reprezentantii partidului Syriza, premierul elen a mentionat ca ingerintele FMI si ale ministrului Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, i se par nelalocul lor si dincolo de limitele acordului cadru semnat cu ocazia acordarii imprumutului de 82 miliarde euro, informeaza Daily Sabah.

"Nu va mai jucati cu focul", a cerut premierul Greciei la doar o zi dupa ce delegatia elena si creditorii din zona euro nu au reusit sa ajunga la o intelegere pe tema deblocarii transelor din imprumut.

"Suntem gata sa discutam orice este inclus in acordul bailout, dar nu si chestiuni care depasesc cadrul legal al acestuia si par si lipsite de ratiune. Nu o sa luam in considerare cerinte care nu sunt sustinute de logica si de cifre", a precizat Alexis Tsipras.

Ultimele discutii purtate intre Atena si creditorii din zona euro se refera la politica fiscala pe care guvernul elen trebuie sa o implementeze in urmatorii 4 ani pentru a evita un faliment de tara sub presiunea datoriilor acumulate in ultimii 7 ani.

Negocierile vor fi reluate saptamana aceasta in capitala Greciei, de rezultatul acestora depinzand deblocarea celei de-a doua transe din imprumutul de 82 de miliarde euro acordat Greciei.

O eventuala blocare a programului bailout din Grecia da deja fiori oficialilor de la Bruxelles, acestia avertizand asupra riscului de instabilitate pe care un astfel de scenariu il ridica in zona euro.

"Acum nu este momentul sa revenim la instabilitatea financiara. Reformele din programul bailout sunt menite sa creasca competitivitatea economiei elene si sa ofere grecilor speranta unui viitor sigur si stabil", a facut apel vicepresedintele CE Valdis Dombrovskis, comisar european pentru servicii financiare, citat de Reuters.

#imprumut grecia, #criza datoriilor Greecia, #negocieri grecia ue, #zona euro , #Zona euro