Grecia este tinuta pe tusa de creditori: Nici nu primeste bani in plus, nici nu i se reduc datoriile

Marti, 23 Mai 2017, ora 05:45
2919 citiri
Grecia este tinuta pe tusa de creditori: Nici nu primeste bani in plus, nici nu i se reduc datoriile
Foto: Room for discussion

Noile discutii deschise de Atena in vederea reducerii poverii datoriilor inregistrate fata de creditorii din zona euro nu au dat deocamdata niciun rezultat, anunta seful grupului ministrilor de Finante din Uniunea Europeana, Jeroen Dijsselbloem.

"Am purtat o discutie referitoare la sustenabilitatea datoriei Greciei, dar, pentru moment, nu am ajuns la un accord deplin in aceasta privinta", a explicat Dijsselbloem, dupa intrevederea de luni, 22 mai, anunta CNBC.

Ministrii de finante din zona euro nu sunt de acord nici cu acordarea unor noi credite pentru statul elen, dar seful grupului spune ca acest lucru nu afecteaza discutiile privind eliberarea unei noi transe din imprumutul de 82 miliarde euro contractat de greci.

O noua runda de negocieri pe aceasta tema este programata pentru 15 iunie, comisarul eureopean pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, sustinand ca un acord in acest sens este posibil.

Atena a adoptat noi masuri de austeritate pentru a indeplini criteriile cerute de creditorii internationali, dar, pentru moment, nu se intrevede o modificare a conditiilor de plata a datoriilor sau o eventuala reducere a acestora, reprezentantii Comisiei Europene si ai FMI neavand un punct comun de vedere in privinta modului in care ar trebui tratata criza datoriilor din Grecia.

In acest moment, gradul de indatorare al tarii este de peste 180% din PIB, un nivel cu 50% mai mare decat plafonul maxim de sustenabilitate calculat de FMI.

#zona euro, #criza datorii grecia, #grad indatorare , #Zona euro