Grecia ar putea beneficia de o amanare pentru atingerea tintelor bugetare

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 11:03
1018 citiri
Grecia ar putea beneficia de o amanare pentru atingerea tintelor bugetare

Creditorii internationali ai Greciei analizeaza extinderea cu doi ani a perioadei in care statul trebuie sa atinga tintele de deficit bugetar, a declarat ministrul de Finante de la Atena, Yannis Stournaras.

Ministrul elen a adaugat ca termenul mai lung ar putea fi finantat fara noi fonduri de la tarile zonei euro.

"Este un subiect luat in discutie de toti creditorii internationali. Toate calculele pe care le facem acum presupun ca programul va dura pana in 2016, ca deficitul bugetar de 4,5% va fi atins in 2016 si nu in 2014", a spus Stournaras.

Ministrul elen a sustinut ca, in opinia sa, nu vor fi necesare noi fonduri de la tarile zonei euro pentru a facilita respectarea noilor termene.

Extinderea cu doi ani a termenului de reducere a deficitului bugetar ar crea un necesar de fonduri de 12 miliarde de euro, care ar putea fi acoperit partial cu o finantare de opt miliarde de euro de la Fondul Monetar International, pregatita de FMI pentru eventualitatea unei recesiuni mai puternice decat se anticipa, a adaugat ministrul.

Grecia ar putea beneficia si de "economii substantiale in privinta dobanzilor", ca urmare a costurilor mai mici de imprumut ale Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, a spus el.

Analistii estimeaza ca economia Greciei va inregistra in 2013 al saselea an de contractie economica.

Credtorii internationali, tarile zonei euro, FMI si Banca Centrala Europeana au acordat Greciei doua pachete de imprumuturi externe, in valoare totala de 240 miliarde de euro. Finantarea a fost insa conditionata de masuri dure de austeritate, care au impins economia aproape de colaps.

Grecia nu va mai rezista fara ajutor de la creditorii internationali dupa luna noiembrie, a declarat premierul elen Antonis Samaras.

Grecia: Mai avem bani doar pana la sfarsitul lui noiembrie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia imprumut extern, #Grecia atingere tinte bugetare, #economie grecia, #deficit bugetar grecia , #Zona euro