Germanii nu mai vor moneda euro

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 12:05
1284 citiri
Germanii nu mai vor moneda euro

Majoritatea germanilor considera ca situatia lor personala ar fi mai buna fara moneda unica, releva un sondaj facut public luni, spre deosebire de francezi, care se raporteaza diferit la aceasta problema.

Potrivit sondajului realizat pentru fundatia germana Bertelsmann, 65% dintre germani sunt de parere ca le-ar fi mai bine daca Germania ar avea in continuare Deutsche Mark, in loc sa fi adoptat euro.

In schimb, doar 36% dintre francezi au estimat ca situatia lor personala ar fi mai buna daca ar folosi si acum tot francul.

De asemenea, 49% dintre germani au declarat ca le-ar merge mai bine daca nu ar exista Uniunea Europeana (UE). Francezii sunt mai putin numerosi si in acest caz - 34%, potrivit Agerpres.

Polonezii, care au participat si ei la acest sondaj, au afirmat doar in proportie de 28% ca le-ar fi mai bine fara UE.

In ce priveste sansele de pe piata muncii, 37% dintre germanii intervievati au apreciat ca ar fi mai mari daca nu ar exista UE, parere impartasita de 35% dintre francezii si de 24% dintre polonezii participanti la sondaj.

Cu toate acestea, 69% dintre germani considera ca Uniunea Europeana reprezinta un model pentru restul lumii, aceasta proportie fiind mai mica in cazul francezilor (56%) si al polonezilor (59%).

Mai mult de jumatate din europeni sunt de parere ca moneda euro nu este benefica pentru economia tarii lor, arata un sondaj facut public miercuri.

Aceasta raportare a europenilor a rezultat in urma crizei datoriilor din zona euro, fenomen care le-a zdruncinat puternic increderea in moneda unica.

Sondajul se intituleaza "Transatlantic Trends 2012" si este realizat anual in SUA si Europa de catre think-tank-ul american German Marshall Fund si Compagnia di San Paolo, o fundatie privata cu sediul in Italia.

#Germania moneda euro, #Germania sondaj moneda euro, #Franta sondaj moneda euro, #sondaj moneda euro , #Zona euro