Germania: Spania nu are nevoie de un plan de ajutor, ci de increderea pietelor

Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 12:00
1272 citiri
Germania: Spania nu are nevoie de un plan de ajutor, ci de increderea pietelor

Spania nu are nevoie de un plan de ajutor, deoarece economia sa este suficient de solida, ci de a-si regasi "increderea" pe pietele financiare, a declarat, vineri, ministrul german de finante, Wolfgang Schauble.

Ministrul german de Finante a subliniat ca "Spania este pe calea cea buna" si nu are nevoie de un ajutor suplimentar.

Principala problema cu care se confrunta statul spaniol este increderea pietelor. Autoritatile spaniole nu se raporteaza la datele economice reale, a subliniat Wolfgang Schaeuble.

Spania, care se situeaza pe locul al patrulea in zona euro din punct de vedere economic, este supusa presiunii pietelor si unora dintre partenerii sai europeni, indeosebi Franta, potrivit mai multor surse, pentru a cere salvarea economiei sale, mai mult ajutor decat i s-a acordat deja pentru bancile sale.

Franta preseaza Spania sa ceara ajutor financiar de la UE

Guvernul spaniol da asigurari ca nu a luat inca o decizie, temandu-se in legatura cu conditiile care i s-ar putea impune.

Executivul spaniol negociaza la Bruxelles un nou program de reforme economice, care ar urma sa fie prezentat saptamana viitoare la Madrid, asa cum a anuntat ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos.

Spania negociaza un nou program de reforme economice cu UE

Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului.

Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar

Totodata, Schauble a laudat eforturile Italiei, care face si ea obiectul unor preocupari pentru pietele financiare, si a incurajat-o sa continue reformele in curs de desfasurare.

In ce priveste Grecia, in continuare principalul punct slab al zonei euro, ministrul german de finante a reiterat ca Berlinul asteapta publicarea, in octombrie, a raportului troicii - creditorii Atenei (BCE, FMI si UE) - inainte de a lua in calcul eventuale adaptari ale programului de ajutor.

"Nimeni nu vrea ca Grecia sa paraseasca zona euro", a repetat Schauble, criticand "presupunerile" in legatura cu o eventuala noua restructurare a datoriei grecesti.

#Spania ajutor financiar, #Germania situatie Spania, #Spania incredere piete, #Spania PIB , #Zona euro