GeoPOL: Tratatul fiscal incurajeaza inegalitatea de tratament

Vineri, 02 Martie 2012, ora 15:23
1762 citiri
GeoPOL: Tratatul fiscal incurajeaza inegalitatea de tratament

Tratatul fiscal, semnat vineri la Bruxelles, incurajeaza inegalitatea de tratament intre tarile mari si cele mici din UE si nu are prevederi privind surmontarea impasului recesiunii economice, potrivit unui studiu al GeoPOL.

O consecinta a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in Uniunea Europeana si zona monetara UE este "o Europa a austeritatii si inegalitatii", care "contravine idealului care a stimulat edificarea Uniunii Europene: o Europa democratica si prospera", se arata in raportul Institutului de Analiza, Strategie si Prognoza GeoPOL.

Pe de alta parte, fara acest document vulnerabilitatea zonei euro ar fi sporit, "cu consecinte grave asupra pilonului economic al UE".

Subtextul tratatului sugereaza clar ca "decalajele economice structurale existente intre statele din zona euro n-au fost inca recuperate, ci dimpotriva: in vreme ce Germania si alte cateva state membre si-au diminuat sistematic dezechilibrele bugetare prin cresterea nivelului competitivitatii si reformarea sectorului corporatist, Italia, Grecia, Spania si Portugalia n-au reusit aceasta performanta.

Mai mult decat atat, in ultimele tari costul cu forta de munca a crescut mai repede decat nivelul productivitatii. La dezechilibrele bugetare s-au adaugat dezechilibrele de cont curent, combinatie nociva finantata de catre bancile statelor cu economii puternice", de unde aparitia a doua zone euro, "una a Nordului, prospera, dar ponderata in privinta cheltuielilor bugetare (cheltuielile, mari in cifra absoluta, nefiind disproportionate ca procente in PIB).

Si care cere acum austeritate. Si o Europa a Sudului, dezechilibrata din punct de vedere economic si supra-indatorata (in urma cu doar zece ani, ipostazierea dezvoltarii sustenabile in cadrul Comuntatii Europene). Si care solicita acum solidaritate", arata autorii raportului.

Mecanismul European de Stabilitate, o arma cu doua taisuri

Pe de o parte, mecanismul, care dispune de 500 miliarde de euro si care va acorda imprumuturi statelor din zona euro aflate in nevoie de lichiditate, va avea drept consecinta cresterea increderii investitorilor care si-au plasat capitalul in obligatiunile emise de Grecia, Irlanda si Portugalia, tari ce primesc in mod oficial asistenta financiara din partea Uniunii Europene.

Pe de alta parte, s-ar putea ajunge la "marirea razei de actiune a contagiunii declansate de prabusirea sectorului derivatelor privind transferul riscului de credit (credit default swap).

Altfel spus, Mecanismul European de Stabilitate ar da cu o mana si ar lua cu alta. Pentru atenuarea acestui risc au fost adoptate clauzele colective pentru euro-bondurile cu maturitate mai mare de un an si emise dupa 2013, clauze ce vizeaza situatia creditorilor in cazul negocierii restructurarii datoriilor", se arata in raportul GeoPOL.

Documentul incurajeaza "para" intre state in ceea ce priveste respectarea prevederilor din Tratat

Astfel, daca un stat nu este de acord cu raportul Comisiei Europene privind respectarea dispozitiilor Tratatului de catre un alt stat membru, primul poate sesiza Curtea Europeana de Justitie.

"Practic, loviturile si "para" intre state sunt incurajate, ceea ce va pune la grea incercare clamata solidaritate UE. Si asta si pentru ca, dincolo de inducerea de tensiuni serioase intre statele membre, este greu de inchipuit ca statele mici vor face sesizari impotriva unor tari ca Germania sau Franta. Mecanismul favorizeaza deci si inegalitatea de tratament", crede GeoPOL.

Principala "meteahna" a raportului o constituie lipsa prevederilor legate de modul in care Uniunea Europeana poate surmonta impasul recesiunii economice.

Mecanismul European de Stabilitate rezolva doar partial slabiciunile zonei euro

"Rsuscitarea bancilor europene este o conditie necesara (si urgenta) pentru supravietuirea monedei unice. Dar nu este nici pe departe una suficienta.

O Uniune Europeana stabila din punct de vedere financiar este o Uniune Europeana aflata in plin avant economic (nu trebuie trecut cu vederea ambientul economic in care s-a semnat Tratatul de la Maastricht, unul de boom economic)".

"Fara crestere economica, veniturile bugetare obtinute din taxe raman constante sau se diminueaza, capacitatea de achitare a datoriilor suverane are de suferit, iar stabilitatea sociala se erodeaza".

"Prin urmare, meteahna fundamentala a actualului Tratat consta in lipsa prevederilor legate de modul in care Uniunea Europeana, sau o parte a ei, poate surmonta impasul recesiunii economice. Caci austeritatea asigura echilibrul bugetar pe seama dezechilibrelor sociale. Iar pe termen lung, austeritatea este intolerabila", noteaza GeoPOL.

"Austeritatea nu este doar un inamic pentru ordinea economica. Austeritatea afecteaza si ordinea politica (...) Daca Uniunea Europeana va intra in zodia austeritatii, are sanse sa isi salveze moneda. Dar daca va zabovi prea mult timp sub acest semn, are sanse sa isi piarda democratia", apreciaza autorii.

Statele din zona euro, nu vor mai putea folosi deficitul pentru dezvoltarea economiei

"Principala problema a statelor non-euro nu tine de aplicarea imediata a unor eventuale sanctiuni: cele mai multe nu se confrunta cu datorii publice de peste 60% din PIB deocamdata, ci mai degraba cu perspectiva faptului de a nu putea folosi nici pe viitor, char in conjuncturi economice mai favorabile, instrumentul deficitului in scopul dezvoltarii, deci a reducerii decalajelor fata de zona euro", potrivit raportului.

Sefii statelor din Uniunea Europeana au semnat vineri, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in Uniunea Europeana si zona monetara UE, din partea Romaniei, documentul fiind semnat de presedintele Traian Basescu.

Din motive de politica interna, Marea Britanie si Cehia nu au aderat la acest pact.

#Tratat Fiscal zona euro, #Mecanism Stabilitate zona euro, #raport Geopol Tratat Fiscal , #Zona euro