Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

G20: Marea Britanie va cere Europei sa ia "decizii dificile"

G20: Marea Britanie va cere Europei sa ia "decizii dificile"


Premierul britanic, David Cameron, urmeaza sa ceara luni Europei sa ia "decizii dificile", inclusiv reforme structurale, in caz contrar existand riscul unei "stagnari permanente" a batranului continent.

Potrivit unor extrase publicate luni de presa britanica din discursul pe care premierul britanic il va rosti la summitul G20 de la Los Cabos din Mexic, Cameron estimeaza ca zona euro, din care Marea Britanie nu face parte, trebuie sa se pregateasca sa faca sacrificii pentru ca dificultatile de pe continent sa nu submineze restul economiei mondiale.

"Daca zona euro vrea sa subziste, atunci ea trebuie sa ia cel putin cateva decizii dificile", potrivit lui Cameron.

Solutiile alternative "sunt fie stagnarea permanenta cauzata de o criza a zonei euro, fie o ruptura provocata de incapacitatea de a respecta bazele economiei care ar avea consecinte financiare ce duc la afectarea grava a economiei mondiale, inclusiv celei a Marii Britanii".

David Cameron este un campion al masurilor de austeritate si s-a tinut de orientarile sale, in pofida traversarii Marii Britanii printr-o recesiune la sfarsitul anului trecut.

Sefii de stat si de guvern din tarile bogate si emergente din G-20 se reunesc luni la Los Cabos, in Mexic, intr-un context dificil pentru economia mondiala, intre criza din zona euro si incetinirea ritmului de crestere economica.

Duminica, electoratul grec a lansat un semnal pozitiv catre G-20, permitand dreptei politice, favorabila cooperarii cu creditorii internationali ai Atenei, sa obtina o majoritate pentru formarea unui guvern.

Munca este uriasa pentru solutionarea problemelor datoriei zonei euro si liderii continentului urmeaza sa fie indemnati de catre omologii lor sa accelereze reformele economice.

Resursele Fondului Monetar International (FMI) sunt si ele pe agenda discutiilor.

Zona euro si alte circa douazeci de state au promis sa contribuie cu 430 de miliarde la resursele FMI.

├×arile membre BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) ar putea preciza suma contributiei lor, pe care inca n-au stabilit-o.

Cu putin timp inainte de deschiderea summitului, presedintele rus, Vladimir Putin, si cel american, Barack Obama, se vor intalni in conditiile existentei unor tensiuni dupa intreruperea misiunii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in Siria.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1083 ori