Finlanda prefera sa iasa din UE decat sa plateasca datoriile din zona euro

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 14:16
2252 citiri
Finlanda prefera sa iasa din UE decat sa plateasca datoriile din zona euro

Finlanda prefera sa se pregateasca pentru iesirea din zona euro decat sa plateasca datoriile altor state din uniunea monetara, a afirmat ministrul finlandez de finante Jutta Urpilainen in editia de vineri a cotidianului financiar Kauppalehti, preluata de AFP.

"Finlanda s-a angajat sa fie fie stat membru al zonei euro si consideram ca moneda euro este benefica pentru Finlanda. Totusi, Finlanda nu se va agata de euro cu orice pret si suntem pregatiti pentru toate scenariile, inclusiv abandonarea monedei unice europene", a declarat Jutta Urpilainen.

"Responsabilitatea colectiva pentru datorii (...) si riscurile altor tari nu reprezinta ceva pentru care trebui sa ne pregatim", a adaugat ea.

Ministrul a recunoscut intr-un interviu acordat cotidianului finlandez Helsingin Sanomat ca Finlanda, una din tarile din zona euro care beneficiaza de nota maxima triplu AAA din partea agentiilor de rating, "a reprezentat o linie dura" fata de planurile de ajutor financiar.

"Suntem constructivi si vrem sa rezolvam criza, insa nu in orice conditii", a afirmat ea.

Finlanda si-a exprimat reticenta fata de ideea de a permite Mecanismului European de Stabilitate (MES) sa achizitioneze obligatiuni pe de piata secundara in cadrul acordului survenit saptamana trecuta la summitul de la Bruxelles unde au fost anuntate masuri puternice menite a sprijini tarile cu probleme, precum Spania si Italia.

Anul trecut, Finlanda a cerut si a obtinut, in cadrul celui de-al doilea plan de ajutor pentru Grecia, incheierea unui acord bilateral cu Atena care sa-i garanteze recuperarea sumelor oferite.

Joi, Finlanda a anuntat lansarea unor negocieri bilaterale cu Spania pentru a obtine in acelasi fel garantii in schimbul participarii sale la planul de salvare a bancilor iberice.

#Finlanda zona euro, #datorii state zona euro, #Findanda datorii state europene , #Zona euro