Financial Times Deutschland face apel la greci sa nu voteze cu Syriza

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 20:01
1017 citiri
Financial Times Deutschland face apel la greci sa nu voteze cu Syriza

Editia germana a Financial Times, Financial Times Deutschland, a facut apel vineri la greci sa voteze impotriva coalitiei de stanga radicala Syriza, cu ocazia alegerilor legislative duminica, denuntand "demagogia" liderului acestuia, Alexis Tsipras.

Intr-un dublu editorial redactat in germana si in greaca si publicat pe prima pagina, cotidianul explica de ce face o "exceptie", facand o sugestie de vot in contextul in care scrutinul de duminica va fi decisiv.

"FTD si majoritatea grecilor au un interes comun: tara trebuie sa ramana la euro", explica jurnalul, care si-a mai exprimat anterior preferintele electorale, dar numai pentru Germania. "Doar cu partide care accepta conditiile creditorilor internationali tara voastra va putea pastra euro", considera aceeasi sursa. "Rezistati in fata demagogiei lui Alexis Tsipras si a partidului sau Syriza. Nu aveti incredere in promisiunile potrivit carora puteti renunta la aceste acorduri foarte simplu, fara nicio consecinta".

Pledand pentru "anularea memorandumului", mai exact al planului impus de creditori (UE si FMI) pentru redresarea economiei bazata pe o austeritate stricta, Syriza repeta ca vrea sa mentina tara in zona euro, fiind in asentimentul majoritatii grecilor. Dar in Europa si nu numai, exista temeri puternice ca un eventual triumf al Syriza in alegeri va destabiliza zona euro.

In fine, FTD face apel la greci sa voteze pentru partidul de dreapta Noua Democratie al lui Samaras. "Nu este o decizie usoara", subliniaza jurnalul, care estimeaza ca Noua Democratie a "condus vreme de mai multe decenii o politica gresita".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri grecia, #Syriza Financial Times Deutschland, #Syriza alegeri Grecia , #Zona euro