EY: Zona Euro se asteapta la o crestere economica de 1,1% in 2014

Luni, 30 Iunie 2014, ora 11:22
2013 citiri
EY: Zona Euro se asteapta la o crestere economica de 1,1% in 2014

Zona Euro se asteapta la o crestere de 1,1% in 2014, dupa doi ani de scadere a PIB-ului, care va fi urmata de o accelerare de pana la 1,5% in 2015 si de un ritm usor mai rapid in perioada 2016 - 2018.

Intensificarea exporturilor si revenirea graduala a cererii interne vor genera o crestere modesta a investitiilor, conform prognozei EY Eurozone Forecast (EEF).

Cu toate acestea, amenintarea deflatiei va persista. Inflatia in Zona Euro a scazut la 0,5% in luna mai 2014. O deflatie pe scara larga, sau chiar o perioada marcata de o inflatie foarte scazuta, s-ar putea adauga problemelor de crestere lenta a zonei, prin cresterea nivelurilor reale ale datoriilor nationale si prin intarzierea deciziilor de cheltuiei si investitii.

O alta cauza a incetinirii cresterii preturilor a fost aprecierea monedei Euro din ultimele luni. In acest context, avand in vedere pachetul de modificari al Bancii Centrale Europene (BCE), de la inceputul acestei luni, cu impact asupra monedei Euro si noua pozitia a S.U.A. care vizeaza o politica fiscala mai stricta, se estimeaza o depreciere a monedei Euro spre sfarsitul acestui an si in 2015. Conform EEF, se asteapta o crestere a inflatiei care sa atenueze temerile legate de deflatie si sa incurajeze redresarea investitiilor si a cheltuielilor de consum.

Divergentele in randul economiilor din Zona Euro persista

Scenariul redresarii economice continua sa varieze in randul economiilor din Zona Euro. Desi modelul din trecut al economiilor nucleu care le depasesc pe cele de la periferie pare a fi mai putin evident in acest an, EEF se asteapta, pe mai departe, la aparitia unor diferente de crestere economica in randul economiilor din Zona Euro.

Grecia si Italia se situeaza printre cele mai slabe economii din Zona Euro, alaturi de Cipru si Finlanda. Pe de alta parte, se estimeaza o crestere accelerata a PIB-ului in Spania si Portugalia in acest an, ca urmare a reformelor implementate in ultimii ani, care au inceput sa dea roade.

In timp ce nivelul PIB-ului in aceste doua economii este estimat sa creasca la o valoare apropiata de media din Zona Euro, este posibil ca cele doua tari sa depaseasca unele dintre economiile mai slabe din tarile nucleu, cum ar fi Franta si Olanda, care au avut o abordare mai lenta a problemelor lor economice.

Cu toate acestea, exista inca mari diferente privind valoarea capacitatii maxime de productie in tarile nucleu si in economiile periferice din regiune. EEF estimeaza ca Germania functioneaza in prezent aproape la capacitate maxima. Prin contrast, PIB-ul Italiei si al Spaniei este, in continuare, cu 6% sub potential iar nivelul de productie al Greciei pare sa fie chiar mai scazut.

Deprecierea Euro pentru stimularea exporturilor

In 2013, volumul exporturilor din Zona Euro a crescut cu doar 1,4%, inregistrand cea mai mica valoare de la declansarea crizei financiare. Desi aprecierea pe mai departe a monedei Euro, de la inceputul anului, arata faptul ca exportatorii trebuie sa se pregateasca pentru inca un an dificil.

EEF estimeaza o accelerare a cresterii exporturilor de 3,5% in acest an si de 3,8% in 2015, pe masura ce continua sa creasca cererea globala.

Cheltuielile de consum devin mai putin prudente

Consumatorii si companiile se confrunta in continuare cu conditii stricte de creditare, in majoritatea tarilor din Zona Euro, pe masura ce bancile incearca sa isi recupereze finantele inainte de rezultatele procesului de revizuire a calitatii activelor al BCE, programat pentru luna octombrie 2014.

Cu toate acestea, cheltuielile domestice au inceput sa creasca usor incepand cu anul trecut si e de asteaptat sa castige teren in trimestrele urmatoare.

Sentimentul privind consumul se situeaza, in prezent, la cel mai ridicat nivel de la sfarsitul anului 2007, confom statisticilor Comisiei Europene iar rezultatele sondajului BCE privind creditarea sugereaza ca cererea de imprumuturi casnice este in crestere.

Rata somajului ramane pe mai departe o preocupare majora

Exista semne timide ca piata fortei de munca incepe sa isi revina. Desi rata somajului ramane aproape de cel mai inalt nivel inregistrat, de aproximativ 12%, rata de ocupare a fortei de munca incepe sa creasca.

In pofida unor semne pozitive, o perioada de crestere puternica a cheltuielilor gospodariilor pare putin probabila in intreaga regiune. Nivelul ridicat al somajului indica faptul ca si cresterea salariala se va mentine usor sub standardele istorice. In consecinta, cresterea venitului real disponibil este de asteptat sa ramana sub ratele inregistrate inainte de criza financiara globala.

Riscurile redresarii Zonei Euro

In timp ce sansele unei reintensificari a crizei in Zona Euro au continuat sa scada, alte riscuri care ameninta regiunea vin din afara Zonei Euro. Cel mai evident risc pe termen scurt vine dinspre Ucraina, tara marcata de tensiuni politice. Aceasta situatie ar putea genera, pe langa un deficit si preturi mai mari la energie in cazul in care furnizarea de energie din Zona Euro este perturbata, si un impact negativ asupra companiilor si sentimentului consumatorilor si ar putea determina o inversare a intrarilor de capital in economiile periferice. Intr-un astfel de scenariu, recuperarea fragila a Zonei Euro ar putea fi sortita esecului, cel putin temporar.

In timp ce o inflatie slaba sau negativa poate fi favorabila consumatorilor pe termen scurt, o perioada mai lunga marcata de deflatie ar diminua cheltuielile pe termen mediu, ar incuraja consumatorii sa amane achizitiile importante si ar forta angajatorii sa creasca sau chiar sa mentina nivelul salariilor actuale. Scaderea preturilor ar putea genera, de asemenea, cresterea valorii reale a datoriilor restante ale gospodariilor, fortandu-le, eventual, sa incerce sa achite datoriile chiar mai repede.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#crestere economica, #zona euro, #prognoze economice , #Zona euro