Exportatorii despre amanarea adoptarii euro in 2015: Orice intarziere inseamna pierdere

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 15:14
1328 citiri
Exportatorii despre amanarea adoptarii euro in 2015: Orice intarziere inseamna pierdere

Stabilitatea cursului de schimb este esentiala pentru exportatorii romani, iar adoptarea monedei unice in 2015 ar fi adus un plus de predictibilitate in afaceri, considera Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

"Noi speram la adoptarea euro cat mai repede pentru ca, pentru exportatori, orice intarziere inseamna pierdere, din cauza fluctuatiilor cursului. In perioada 2010-2011, Romania a fost campioana Europei la recuperarea pierderilor datorita stabilitatii cursului, nu a cresterii lui. Iar acum, cand cursul a crescut, nu vedem vreo explozie a exporturilor. Moneda euro ne-ar oferi siguranta afacerilor", a declarat Ionescu, pentru Business24.

Cu toate acestea, Mugur Isarescu a declarat, in cadrul unui interviu pentru New York Times, ca adoptarea monedei euro in 2015 nici "nu mai intra in discutie".

Romania nu mai poate adopta euro in 2015. Care sunt motivele

Tehnic, Romania nu are timp suficient pentru aplicarea din 2013 a EMR-2. Mecanismul are drept scop fixarea monedelor statelor membre care nu fac parte din zona euro la euro prin stabilirea, de comun acord, a unui curs central, fix dar ajustabil, fata de euro si a unei benzi standard de fluctuatie de +/-15%. In plus, economia tarii noastre nu indeplineste in totalitate conditiile impuse de tratatul de la Maastricht.

#adoptare euro pentru exportatori, #amanare adoptare euro 2015, #adoptare euro 2015, #aplicare ERM 2 , #Zona euro