Europa vrea uniune economica. Bundesbank refuza crearea unei uniuni bancare.

Marti, 12 Iunie 2012, ora 18:33
1495 citiri
Europa vrea uniune economica. Bundesbank refuza crearea unei uniuni bancare.

Multi lideri europeni doresc crearea unei uniuni economice care sa sustina moneda unica.

Mai mult, Banca Centrala Europeana se abtine de la reducerea dobanzii cheie si organizarea unei a treia transe de imprumuturi pe trei ani tocmai in ideea de a impulsiona guvernele din zona sa ia masuri.

Marti, reprezentantii Bancii Centrale a Germaniei au dorit sa respinga, din nou, ideea crearii unei uniuni bancare, atitudine care pare a fi raspunsul obisnuit al nemtilor in ultima perioada atunci cand e vorba de o mai mare implicare in rezolvarea crizei datoriilor suverane si o mai mare integrare.

Bundesbank a pus insa, de data aceasta o conditie. Ar fi de acord cu crearea uniunii bancare daca s-ar realiza, mai intai, o uniune bugetara cu reguli stricte pe baza carora statele nationale sa cedeze o parte din suveranitate, a spus vicepresedintele Sabine Lautenschlager.

"Ideea unei uniuni bancare este pentru mine o integrare a tarilor din zona euro mai puternica decat politica monetara comuna", a spus Sabine Lautenschlager in cadrul unui simpozion despre supervizarea bancara organizat de Bundesbak la Frankfurt.

Potrivit acesteia, increderea in "siguranta depozitelor bancare trebuie sa se intareasca, iar incredera participantilor in pietele din zona euro trebuie sa se recastige".

Astfel, uniunea bancara ar pune la un loc riscurile nationale ale sistemului bancar, slabind bancile puternice, dar stabilizand situatia in tarile cu sisteme bancare slabe sau cu probleme. "Intr-o uniune bancara, trebuie sa se foloseasca banii contribuabililor celorlalte tari in caz de criza a unui sistem bancar national", spune Lautenschlager.

Conform acesteia insa, o uniune bancara nu poate functiona daca nu este insotita de o uniune bugetara.

BCE face apel pentru un plan pe termen lung

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a facut apel de curand la liderii zonei euro pentru crearea unui plan pe termen lung pentru Uniune la summitul de la sfarsitul lunii iunie, in care sa fie enuntate toate conditiile care trebuie satisfacute pentru atingerea acestui obiectiv.

Discutiile pe aceasta tema au fost evitate in ciuda necesitatii unor astfel de masuri, iar acum, odata cu adancirea crizei si cu situatia politica incerta din Grecia, din ce in ce mai multi lideri isi exprima parerea vizavi de crearea unei integrari mai profunde a statelor membre UE, ca ultima solutie pentru rezolvarea crizei.

Subiectul este readus in discutie de problemele Spaniei, cea de-a patra cea mai mare economie a zonei euro, care pare ca nu reuseste sa stranga bani pentru recapitalizarea bancilor cu probleme, refinantarea datoriei si acoperirea cheltuielilor.

Problema, spun multi, ar putea fi mai usor de rezolvat daca zona euro ar fi condusa de o institutie economica comuna. Impreuna, cele 17 tari din zona euro au o datorie mai mica decat cea a SUA. Daca zona euro ar fi cu adevarat o federatie, tari puternice precum Germania, Olanda sau Finlanda ar sustine regiunile mai slabe, asa cum si statele bogate americane le sustin pe cele mai sarace prin taxele federale, lucru de care Germania se fereste. O astfel de uniune ar crea posibilitatea contractarii unor eurobonduri prin care statele s-ar imprumuta la comun, la un pret mediu, lucru de altfel nedorit de Angela Merkel, in ciuda faptului ca ar duce la scaderea considerabila a costului de imprumut al unor tari precum Grecia, Spania si Italia ar scadea considerabil.

La polul opus Germaniei se afla vicepresedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice si monetare si euro, care s-a pronuntat luni seara in favoarea ideii sustinute de presedintele BCE, Mario Draghi, de adoptare a unor masuri destinate unei uniuni economice si politice depline.

Rehn a apreciat ca ar trebui luata in considerare posibilitatea utilizarii fondului de salvare (Instrumentul European pentru Stabilitate Financiara, FESF) pentru recapitalizarea directa a bancilor, masura la care Germania s-a opus, Angela Merkel dorind ca banii sa treaca prin guverne.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uniune bancara zona euro, #uniune bugetara zona euro , #Zona euro