Erste: Mai realist ar fi ca Romania sa adere la zona euro dupa 2021, nu in 2019

Luni, 19 Mai 2014, ora 12:17
2216 citiri
Erste: Mai realist ar fi ca Romania sa adere la zona euro dupa 2021, nu in 2019

Obiectivul Romaniei de a adera la zona euro in 2019 este "foarte ambitios", o data mai realista fiind dincolo de 2021, astfel incat Romania sa evite trecerea prematura la moneda europeana, in timp ce factorii de decizie par sa ignore provocarile si riscurile statutului de membru, potrivit Erste.

"Ȋn ultimii ani, aderarea Romaniei la zona euro a devenit o tinta miscatoare. Ultimul termen mentionat acum este 2019. Consideram acest nou termen ca fiind foarte ambitios si credem ca o data de aderare mai realista ar fi dincolo de 2021", se arata intr-un raport al Erste.

Planurile Romaniei de a adera la zona euro au ramas neschimbate chiar si in perioada de varf a crizei, cand a fost pusa sub semnul intrebarii existenta monedei europene, iar Ungaria si Polonia au pus acest obiectiv in asteptare.

Aderarea Romaniei la zona euro, o tinta aflata in miscare de la intrarea tarii in Uniunea Europeana, a fost utilizata ca "proiect istoric" necesar pentru a servi ca ancora pentru deciziile economice ale guvernelor, fiind sprijinita puternic in acest sens de Banca Nationala a Romaniei.

"In ultimele doua decenii, apetitul Romaniei pentru reforme a fost mai degraba moderat si, de aceea, obiective ambitioase precum aderarea la UE sau obtinerea centurii de siguranta a FMI au fost factorii motivanti care au facut Romania sa inghita chiar si pastilele mai amare ale reformelor, care altminteri ar fi fost refuzate, institutiile mentionate avand in acelasi timp si rolul de tapi ispasitori pentru deciziile nepopulare", se arata in raport.

Cinci criterii nominale trebuie respectate pentru a adera la zona euro

Pentru putea adopta moneda euro, Romania trebuie sa indeplineasca mai multe criterii de convergenta nominale, care sunt criteriile formale de aderare la zona euro. Pentru aderarea la moneda europeana sunt insa relevante si criteriile de convergenta reala, care furnizeaza o imagine mai exacta asupra capacitatii tarii de a face fata presiunilor de competitivitate din zona euro, noteaza Erste.

Tarile care isi propun sa adere la zona euro trebuie sa respecte cinci criterii nominale, asa cum sunt definite de Tratatul de la Maastricht.

Romania nu indeplineste inca cerinta privind inflatia medie pe ultimele 12 luni, care trebuie sa fie cu maximum 1,5% mai mare decat media neponderata a inflatiilor medii din tarile cu cele mai mici inflatii din zona euro. Tarile cu cifre scazute extreme cauzate de o recesiune severa sau de taierile de salarii sunt excluse din inflatia-etalon.

"In pofida celei mai scazute inflatii istorice din Romania, dezinflatia din zona euro a fost mult mai puternica, facand ca diferenta fata de nivelul de referinta sa creasca in 2013 dupa o micsorare temporara in 2012", afirma analistii institutiei de credit.

Deficitul bugetar, criteriul indeplinit de Romania

Autoritatile romane indeplinesc criteriul privind deficitul bugetar, care nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB. De asemena, indatorarea publica se situeaza semnificativ sub pragul de 60%, aceasta fiind, de asemenea, una dintre conditii.

Romania se apropie de respectarea unui alt criteriu, care cere ca ratele dobanzilor pe termen lung sa nu depaseasca cu mai mult de 2% media aritmetica neponderata a randamentelor obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea de 10 ani in cele mai performante trei state membre UE din perspectiva stabilitatii preturilor (tari care s-au calificat pentru calcularea valorii de referinta a inflatiei).

De asemenea, tarile candidate trebuie sa intre, timp de doi ani, in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM/ERM II) din cadrul Sistemului European Monetar (EMS) si, totodata, sa nu devalorizeze moneda nationala pe parcursul ultimilor doi ani. Aceasta inseamna ca tara candidata ar trebui sa reuseasca sa mentina cursul de schimb intr-un interval de plus/minus 15% fata de cursul central.

Romania inca nu a aderat in mod oficial la ERM si va intra probabil doar cu doi ani inainte ca aderarea la uniunea monetara sa devina un obiectiv realizabil. Totusi, volatilitatea inregistrata de cursul euro-leu din ultimii ani arata ca moneda nationala a variat mult mult mai putin decat intervalul de +/- 15% cerut, noteaza Erste.

"Concluzia este ca Romania ar putea in prezent sa indeplineasca trei din cele cinci criterii de convergenta nominala necesare pentru a adera la moneda euro. Criteriul de stabilitate a preturilor si al randamentului pe termen lung al obligatiunilor ar putea fi indeplinite in 1-2 ani, atat timp cat deciziile economice raman prudente", afirma analistii.

Criza financiara a demonstrat insa ca doar criteriile de convergenta nominale nu reusesc sa reflecte adecvat eventualele probleme pe care o tara le-ar putea avea dupa a aderare prematura la zona euro, ignorand astfel competitivitatea si decalajul de convergenta a economiei reale, avertizeaza banca.

Cat de departe este Romania de standardele de dezvoltare ale UE

O analiza realizata pe baza unor indicatori de convergenta reala ar oferi o imagine mai buna pentru a intelege cat de departe este Romania de standardele de dezvoltare ale UE.

Un prim indicator, productivitatea muncii, arata ca Romania este cu 50% sub media UE si cu mult sub nivelul raportat de cele mai recente state membre euro la momentul aderarii lor (Slovenia, Slovacia, Estonia si Letonia). Presupunand o crestere anuala de 3%, care este un ritm destul de moderat, Romania ar avea nevoie de aproximativ opt ani pentru a ajunge la nivelul inregistrat de Letonia la momentul aderarii la zona euro.

Un alt indicator relevant care arata ca Romania este inca departe de zona euro in ceea ce priveste dezvoltarea si convergenta reala, riscand saracia si excluziunea sociala. Presupunand ca trendul actual de convergenta va continua, Romania ar avea nevoie de inca 7-8 ani pentru a ajunge la nivelul inregistrat de Letonia atunci cand a aderat, arata Erste.

#aderare romania zona euro, #Romania moneda euro, #criterii aderare zona euro , #Zona euro