Economia zonei euro lasa recesiunea in urma

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 15:40
1075 citiri
Economia zonei euro lasa recesiunea in urma

Doua ramuri ale economiei, industria prelucratoare si sectorul serviciilor din zona euro, au inregistrat in luna iulie evolutii surprinzator de favorabile.

Indicii celor doua ramuri ale economiei au inregistrat cele mai bune performante din ultimii doi ani, ceea ce inseamna ca Zona euro este aproape de sfarsitul recesiunii.

Indicele industriei manufacturiere din zona euro, calculat pe baza unui sondaj in randul managerilor de achizitii din companii, a crescut in iulie pentru prima data in ultimii doi ani si a depasit cota care diferentiaza intre contractie si crestere economica, potrivit unui raport publicat miercuri de compania britanica de cercetare Markit Economics, preluat de Bloomberg.

"Masurile de stimulare monetara introduse de BCE (Banca Centrala Europeana - n.r.), imbunatatirea situatiei economice mondiale si temperarea austeritatii fiscale au oprit, in sfarsit, contractia economica", a comentat un economist de la ING Bank, Amsterdam.

In acelasi timp, indicele compus al industriei manufacturiere si sectorului serviciilor a depasit de asemenea cota de recesiune, urcand la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni.

Astfel, dupa un an si jumatate de contractie, economia zonei euro a stagnat in trimestrul al doilea si va reveni pe crestere in perioada iulie-septembrie, estimeaza economistii contactati de Bloomberg.

Evolutia favorabila a indicilor industriei prelucratoare si sectorului serviciilor a fost sustinuta in principal de cresterile inregistrate in Germania, dar si de franarea ritmului de contractie indicat de datele culese in Franta.

#zona euro, #economie zona euro, #industria manufacturiera, #recesiune Europa , #Zona euro