De ce se opun unele tari tratatului de fiscalitate al UE?

Vineri, 02 Martie 2012, ora 08:20
2482 citiri
De ce se opun unele tari tratatului de fiscalitate al UE?
Tarile eurosceptice ies la iveala

Pactul UE, pe care Romania l-a semnat fara sa clipeasca, a fost respins deja de doua tari europene. Incapacitatea de a rezolva problema datoriilor din zona euro si accesul limitat la summit-uri sunt principalele motive.

Astazi, cu cateva ore inainte de summit-ul UE de primavara, in care va fi semnat tratatul de fiscalitate, Cehia a anuntat ca respinge acest pact. Aceasta este a doua tara membra UE, dupa Marea Britanie, care nu vrea sa adopte tratatul.

Ce sta in spatele reticentei statelor anti-tratat?

Nicolas Sarkozy spune ca nu intelege politicile Cehiei si, cu siguranta, nu este singurul lider european in aceasta situatie.

"Prim-ministrul ceh ne-a spus ca, din motive constitutionale, nu crede ca poate adopta viitorul tratat", a declarat presedintele francez, citat de BBC. "Nu sunt suficient de familiarizat cu ceea ce se intampla la Praga pentru a intelege de ce ceea ce era acceptabil in decembrie nu mai este acceptabil acum. Va fi un tratat intre 25 de tari", a mai spus Sarkozy, explicand ca acel "poate" spus de Cehia in decembrie, s-a transformat intr-un "nu".

Obiectiile Cehiei

Dupa cateva ore de la discursul lui Sarkozy, prim-ministru ceh Petr Necas a explicat motivele din spatele respingerii tratatului. Acesta a explicat ca exista trei obiectii majore: accesul limitat la summit-urile zonei euro pentru statele care nu folosesc inca moneda unica; esecul in rezolvarea crizei datoriilor europene; si procesul de ratificare in Republica Ceha, pe care Necas l-a descries ca fiind "foarte complicat si nesigur".

Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, cunoscut ca fiind eurosceptic, ii spusese deja lui Necas ca nu va semna aderarea tarii la tratatul fiscal. Asa ca, chiar daca premierul ar fi vrut sa adere, s-ar fi lovit de respingerea presedintelui.

Lucrurile s-au complicat si mai mult saptamana trecuta, cand Necas a spus ca aderarea la pactul european ar putea fi aprobata doar printr-un vot sau al unui referendum.

Anglia - "UE sparge regulile"

In Marea Britanie, membrii conservatori ai parlamentului, au acuzat liderii europeni ca "sparg regulile" in efortul de a crea un tratat care sa inaspreasca legile fiscale ale zonei euro.

Acestia s-au intrebat daca tratatul de fiscalitate este legal. Guvernul a declarat ca "este pregatit sa actioneze" daca insitutiile UE sunt folosite in moduri care "dauneaza intereselor nationale ale Marii Britanii".

Referendum in Irlanda

Irlanda va organiza un referendum cu privire la noul tratat fiscal european, a anuntat, in Parlament, primul ministru Enda Kenny, fara a indica data scrutinului.

"S-a decis organizarea unui referendum, in care poporului irlandez i se va cere sa autorizeze ratificarea tratatului european de stabilitate", a declarat premierul.

Conform unui sondaj de la sfarsitul lunii ianuarie, aproape 75% dintre irlandezi erau de parere ca ar trebui organizata o consultare populara asupra tratatului fiscal european. In acest caz, 40% ar vota pentru, 36% impotriva, 24% fiind indecisi.

In deceniul trecut, irlandezii au respins in doua randuri tratatele europene (cel de la Nisa in anul 2001 si cel de la Lisabona in 2008), guvernele de la Dublin fiind nevoite sa organizeze cate o consultare populara suplimentara pentru aprobarea lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tratat fiscal UE, #tratat stabilitate fiscala europa, #tratat de fiscalitate, #traian basescu tratat , #Zona euro