Creditarea din zona euro, franata in august

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 16:16
1595 citiri
Creditarea din zona euro, franata in august

Nivelul creditarii din sectorul bancar al zonei euro a crescut in august cu numai 0,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mic avans de la crearea monedei unice europene, potrivit Bancii Centrale Europene (BCE), relateaza AFP, citat de NewsIn.

Cvasi-stagnarea creditelor din sectorul privat, inregistrata in august in zona euro, inedita in istoria monedei unice, alimenteaza temerile legate de o rarefiere a creditelor, ce ar putea afecta revenirea economica ce se anunta deja anevoioasa.

Creditele din sectorul privat din zona euro au avansat cu numai 0,1% in iulie, dupa o crestere de 0,7% in iulie.

Nivelul creditelor catre companii a inregistrat o noua incetinire, ritmul de crestere fiind injumatatit, in timp ce pentru persoanele fizice, nivelul a fost usor negativ, dupa ce a stagnat in iulie, potrivit unui comunicat al institutiei.

Din ce in ce mai multe companii, in special cele mari, au recurs recent la pietele financiare pentru a-si asigura nevoia de finantare, in special prin intermediul unor emisiuni de obligatiuni. Acest fapt ar putea explica, partial, scaderea puternica a creditelor acordate companiilor private.

"Insa, avand in vedere dependenta companiilor din zona euro de creditele bancare, acest lucru nu poate explica intreaga situatie", a declarat Ben May, analist in cadrul Capital Economics. Acesta a prevenit ca nivelul anual al cresterii creditelor la nivel mondial ar putea deveni negativ in septembrie.

Potrivit BCE, scaderea este cauzata in primul rand de diminuarea cererii, atat companiile cat si cetatenii fiind afectati de recesiune. Insa institutia a recunoscut si o oarecare reticenta a bancilor de a acorda imprumuturi, ceea ce se manifesta prin inasprirea conditiilor de creditare, dupa excesele de dinaintea crizei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#creditare, #zona euro , #Zona euro