Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Costurile de creditare ale Spaniei si Italiei au crescut semnificativ luni

Costurile de creditare ale Spaniei si Italiei au crescut semnificativ luni


Randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole si italiene pe zece ani au crescut semnificativ luni, inaintea summitului ministrilor de finante din zona euro, transmite BBC.

Astfel, randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au depasit luni 7%, un nivel pe care multi analisti il considera nesustenabil pe termen lung, in conditiile in care tara se confrunta cu problema datoriilor ridicate ale regiunilor si ale bancilor. Si randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au urcat luni la 6,1%. Pentru a contracara presiunile pietelor, guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat in noaptea de joi spre vineri o serie de masuri ce vor permite reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro incepand din 2012 si cu peste zece miliarde de euro atat in 2013, cat si in 2014.

Reuniunea de luni a ministrilor de finante din zona euro va fi urmata de un alt Eurogrup, la 20 iulie, avand ca scop realizarea de progrese in punerea in aplicare a mecanismelor anticriza, a anuntat duminica ministrul francez al finantelor Pierre Moscovici.

Ministrul francez a subliniat ca zona euro trebuie sa transforme "rapid" in fapte deciziile adoptate la finele lui iunie, indeosebi cea privind o supervizare bancara integrata, pentru a putea deschide calea recapitalizarii directe a bancilor spaniole.

Ministerul de Finante din Spania a vandut joi obligatiuni pe termen mediu de trei miliarde de euro (3,75 miliarde de dolari), iar randamentele pentru bondurile pe zece ani au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni.

Spania a trebuit sa plateasca un randament mediu de 6,43% pentru obligatiuni cu scadenta in 2022, in valoare de 747 milioane de euro, dupa ce la precedenta emisiune din iunie randamentul a fost de 6,044%. De asemenea pentru bondurile cu scadenta in iulie 2015, in valoare de 1,2 miliarde de euro, randamentul mediu a fost de 5,086%, dupa ce la precedenta emisiune de luna trecuta randamentul a fost de 5,457% iar pentru obligatiunile cu scadenta in octombrie 2016, in valoare de un miliard de euro, randamentele au urcat la 5,536%, fata de 5,353% in iunie.

Se estimeaza ca Spania va fi singura tara din zona euro care se va afla in recesiune anul viitor, in conditiile in care aproximativ un sfert din populatie nu reuseste sa-si gaseasca un loc de munca.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 971 ori