Costul iesirii Greciei din zona euro ar putea depasi un trilion de euro

Luni, 28 Mai 2012, ora 16:59
957 citiri
Costul iesirii Greciei din zona euro ar putea depasi un trilion de euro

Costul iesirii Greciei din zona euro ar putea depasi un trilion de euro, a declarat Charles Dallara, directorul managerial al Institutului Finantelor Internationale (IIF).

IIF, un think-tank cu sediul la Washington, estimase la inceputul acestui an ca iesirea Greciei din zona euro ar putea costa un trilion de euro, dar Dallara sustine ca noile date arata ca suma va fi depasita.

"Aceia care cred ca Europa, si economia globala in general, sunt pregatite pentru iesirea Greciei (din zona euro) trebuie sa se mai gandeasca o data", a precizat Dallara pentru Bloomberg.

Acesta crede ca bancile cu expunere pe Grecia nu vor putea furniza lichiditatile necesare pentru stabilizarea sectorului financiar din zona euro.

"Banca Centrala Europeana va fi insolvabila" daca Grecia iese din zona euro, astfel ca UE va trebui "in primul si in primul sa-si recapitalizeze Banca Centrala", crede Charles Dallara.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat sambata ca iesirea Greciei din zona euro nu este "o prioritate".

Pentru Grecia, aflata in al cincilea an de recesiune, ar fi mai eficienta oferirea de bani suplimentari pentru a o ajuta sa-si redreseze economia. Totodata, Atena s-ar putea sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a-si atinge tintele bugetare si pentru a-si plati datoriile internationale, din cauza faptului ca economia s-a contractat mai mult decat se estimase, este de parere directorul think-tank-ului american.

Charles Dallara a estimat un cost suplimentar de 10 miliarde de euro pentru a ajuta economia elena.

Totodata, directoul IIF a cerut Germaniei sa renunte la opozitia sa privind crearea de eurobonduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#iesire grecia zona euro, #Grecia zona euro costuri , #Zona euro