Candidatul de dreapta la presedintia Frantei critica performantele BCE

Luni, 19 Martie 2007, ora 11:14
880 citiri

Nicolas Sarkozy, candidatul de dreapta la presedintia Frantei, a declarar ca Banca Centrala Europeana (BCE) nu depune eforturi pentru sustinerea cresterii economice si a pietei muncii, intr-o perioada in care inflatie nu este o problema, relateaza Reuters.

Sarcozy a declarat ca valoarea ridicata a euro fata de dolar cauzeaza probleme anumitor sectoare ale economiei si ca BCE ar putea imita politica bancilor centrale din Japonia sau Statele Unite ale Americii ce influenteaza ratele de schimb.

"Vreau ca europenii sa poata face cu moneda euro ceea ce americanii fac cu dolarul, japonezii cu yenul si chinezii cu yuanul", a precizat Sarkozy pentru postul francez de televiziune France 3. "Nu folosim un instrument prin care se pot crea slujbe si se poate majora ritmul de crestere economica din motive pur ideologice. Moneda euro nu apartine lui Trichet (n.red. - Jean-Claude Trichet, presedintele BCE) si nu sunt singurul european care crede acest lucru", a afirmat Sarkozy.

Candidata socialista la presedintia franceza Segolene Royal si guvernul francez conservator au cerut BCE sa faca mai mult pentru a asigura cresterea economica si a proteja piata muncii, insa Trichet si alti membri ai consiliului guvernatorilor BCE au respins aceste cereri.

Biroul european de statistica Eurostat a anuntat saptamana trecuta ca inflatia in zona euro pentru luna februarie a fost de 1,8%, incadrandu-se in limitele trasate de BCE. Comisarul european pentru politici economice si monetare, Joaquin Almunia, a afirmat ca inflatia ar putea depasi pragul de 2% in a doua jumatate a anului curent.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)