Bulgarii recunosc: Romania e mai bine pregatita pentru adoptarea euro

Luni, 04 Mai 2015, ora 10:23
3068 citiri
Bulgarii recunosc: Romania e mai bine pregatita pentru adoptarea euro
Foto: Money Press

Vecinii de peste Dunare isi fac calendarul pentru accederea in uniunea monetara europeana in functie de cel al Romaniei.

Potrivit unei profesoare de la Academia de Stiinte a Bulgariei (BAN), tara vecina se plaseaza in spatele Romaniei in ceea ce priveste parcurgerea pasilor necesari pentru intrarea in zona euro.

Tatiana Hubenova crede ca integrarea in zona euro va garanta o mai buna supraveghere a sistemului bancar si stabilitatea financiara, dar considera ca Romania are sanse mai mari de a trece rapid la moneda euro, arata agentia de presa Novinite.

Educatia financiara, punctul forte

Hubenova considera ca educatia financiara facuta de reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei in perioada de criza este un atu important in procesul de accedere in zona euro.

"Romania a parcurs etape importante din procesul de armonizare cu cerintele de accedere in Uniunea Bancara Europeana. De asemenea, Romania sta bine si in ceea ce priveste cultura financiara a populatiei si stabilitatea monetara", arata Tatiana Hubenova.

Oficialii de la Bucuresti au anuntat ca intentioneaza sa adopte moneda euro incepand cu 2020, dupa doua amanari ale termenului de accedere in zona euro.

La Sofia, reprezentantii guvernului bulgar au planuri similare, tara pregatindu-se sa paseasca in antecamera uniunii monetare europene.

Cu toate acestea, reprezentantii Uniunii Europene sustin ca bulgarii stau destul de prost in ceea ce priveste educatia financiara a populatiei.

In urma cu cativa ani, Bulgaria indeplinea majoritatea conditiilor tehnice care permiteau tarii sa acceada in zona euro: un deficit bugetar sub 3%, inflatie sub gradul de 2% si un grad de indatorare sub 60% din PIB.

In acest moment insa, deficitul bugetar a depasit 3%, ceea ce pune probleme tarii in indeplinirea cerintelor pentru trecerea la moneda unica europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania zona euro, #adoptare moneda unica, #accedere zona euro Romania Bulgaria , #Zona euro