BERD: Incetinirea din zona euro va diminua exporturile din Romania

Vineri, 18 Mai 2012, ora 19:29
1518 citiri
BERD: Incetinirea din zona euro va diminua exporturile din Romania

Incetinirea din zona euro are deja un efect semnificativ de amortizare a exporturilor din Romania, iar o viitoare slabire este cel mai probabil sa se vada in urmatoarele luni, se arata intr-o analiza al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

"Pana recent, Romania se afla pe cale de a inregistra o crestere robusta in 2012, dupa o revenire in 2011. Cu toate acestea, incetinirea din zona euro are deja un efect semnificativ de amortizare a exporturilor din Romania si o viitoare slabire este cel mai probabil sa se vada in urmatoarele luni. Criza din zona euro a avut un efect de incetinire mai ales prin relatiile transfrontaliere bancare. Continuarea sprijinului FMI asigura un important buffer", se arata in analiza BERD.

Cresterea estimata pentru 2012 este de 1,2%, iar pentru 2013 de 2,6%.

Sase din tari din CIS si Europa Centrala si de Est, respectiv Estonia, Croatia, Macedonia, Romania, Serbia si Slovenia, au raportat contractii ale PIB in al patrulea trimestru din 2011.

"Inflatia este una din cele mai mici ingrijorari ale politicilor fata de un an in urma, chiar daca inflatia de baza a fost in crestere. Tarile din CIS si ECC unde cresterea preturilor la alimente a condus la un nivel ridicat al inflatiei, la jumatatea anului 2011, au raportat scaderi pe partea de inflatie odata cu stabilizarea preturilor la utilitati si produse alimentare. In timp ce Georgia a inregistrat o scadere a inflatiei mai impresionanta, rata de cresteri de preturi a scazut la jumatate in Armenia, Azerbaidjan, Rusia, Ucraina, precum si in Bulgaria, Romania si Serbia", se arata in analiza.

Cresterea in regiunea de tranzitie este estimata sa se reduca substantial de la 4,6% in 2011 la 3,1% in 2012, fiind urmata de o modesta revenire la 3,7% in 2013, in conditiile in care criza datoriilor din zona euro afecteaza regiune prin intermediul schimburilor comerciale si financiare.

Desi majoritatea datelor recente sugereaza ca efectele ngative ar putea sa se stabilizeze, cresterea creditelor neperformante si declinul exporturilor vor continua sa impiedice cresterea.

O agravare a crizei din zona euro sau un soc de aprovizionare cu petrol sunt posibile si prezinta riscuri semnificative pentru regiune ca un intreg. In plus, riscurile de pe piata interna au crescut in unele tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zona euro exporturi Romania, #exporturi Romania diminuare, #BERD exporturi Romania , #Zona euro