Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE vrea drepturi egale in uniunea bancara pentru tarile din afara zonei euro

BCE vrea drepturi egale in uniunea bancara pentru tarile din afara zonei euro


Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca tarile din afara zonei euro care vor participa la uniunea bancara planificata de statele zonei euro sa aiba aceleasi drepturi cu acestea din urma, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de EUobserver.

"Consideram ca statele UE din afara zonei euro ar trebui sa aiba aceleasi drepturi (in viitoarea uniune bancara) precum tarile membre euro. Trebuie sa vedem cum putem realiza din punct de vedere legal acest lucru, dar in aceasta directie lucram", a declarat Draghi, la Comisia pentru economie si afaceri monetare a Parlamentului European (PE).

Autoritatea de supraveghere bancara va avea o perioada de un an in care activitatea sa fie reglata adecvat cu cea a BCE, a spus Draghi.

Seful BCE a subliniat ca este important sa fie convenit cadrul legal pana la 1 ianuarie 2013.

Mai multe state UE din afara zonei euro, intre care Polonia si Ungaria, au ridicat obiectii in privinta planului de supraveghere bancara, afirmand ca actualele propuneri presupun cedarea de atributii ale autoritatilor nationale fara a se obtine in schimb putere de decizie.

Polonia si Suedia nu vor uniune bancara. Se tem de concurenta incorecta

Conform propunerilor actuale, statele din afara zonei euro se pot alatura voluntar BCE, care ar urma sa fie responsabila de supravegherea bancara, se pot angaja sa respecte regulile bancii si sa faca schimb de date, fara a obtine in schimb drept de vot in comisiile de supraveghere.

Comisia Europeana a prezentat in septembrie un proiect pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara in zona euro, care extinde semnificativ prerogativele BCE, in timp ce Autoritatea Bancara Europeana ar urma sa garanteze coerenta reglementarilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE, iar Parlamentul European, Consiliul European si Eurogroup, forumul ministrilor de Finante din zona euro, vor asigura exercitarea controlului democratic asupra activitatilor de supraveghere ale BCE.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Iarescu, a declarat, la sfarsitul lunii septembrie, ca uniunea bancara si consolidarea supravegherii reprezinta un proces inevitabil, mult mai rapid decat s-a anticipat cu cateva luni in urma, iar Romania va trebui sa se inscrie in el.

Mugur Isarescu: Uniunea bancara, o solutie mai buna decat uniunea fiscala

Premierul Victor Ponta a declarat, de asemenea la sfarsitul lunii septembrie, ca Romania va decide in privinta aderarii la uniunea bancara dupa ce vor fi clarificate unele probleme expuse de alte tari, precum Polonia, si pornind de la ideea ca oficialii romani trebuie sa fie "la masa", proiectul actual nepermitand Romaniei sa isi exprime opinia in uniune.

Ponta, despre uniunea bancara: Ca sa fie parte, Romania trebuie sa fie la masa

El a precizat ca Guvernul, in consultare cu Parlamentul si cu Banca Nationala a Romaniei, va avea o pozitie oficiala in perioada urmatoare pe aceasta tema, pe masura ce sunt lamurite unele aspecte ridicate de alte tari, in special de Polonia.

Potrivit premierului, uniunea bancara este o idee buna, dar Romania, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie si "primita la masa", iar in propunerea actuala, nefiind membra a zonei euro, Romania nu poate nici sa participe, nici sa isi spuna parerea in cadrul uniunii bancare.

Anterior, presedintele Traian Basescu a declarat, la Bruxelles, ca i-a asigurat pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si pe presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca optiunea Romaniei este de a fi parte a uniunii bancare, chiar daca nu face parte din zona euro.

Traian Basescu: Realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1894 ori