BCE si CE se pregatesc de iesirea Greciei din zona euro

Vineri, 18 Mai 2012, ora 16:15
1023 citiri
BCE si CE se pregatesc de iesirea Greciei din zona euro

Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana lucreaza la un scenariu de urgenta pentru cazul in care Grecia va trebui sa paraseasca zona euro, a afirmat vineri comisarul european pentru comert, Karel De Gucht.

Este pentru prima data cand un oficial al UE a confirmat existenta unor masuri in cazul in care Grecia va iesi din zona euro. In ultimul timp s-au inmultit speculatiile privind existenta unui astfel de plan, dar existenta lui nu a fost confirmata.

"In urma cu un an si jumatate ar fi putut exista pericolul unui efect de domino. Dar astazi exista, la Comisia Europeana si la Banca Centrala Europeana, servicii care lucreaza la scenarii de urgenta pentru cazul Greciei", a afirmat Karel De Gucht intr-un interviu acordat publicatiei belgiene "De Standaard".

Si directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, le-a cerut liderilor Greciei sa-si arate determinarea de a mentine tara in zona euro prin respectarea angajamentelor asumate in schimbul pachetului de asistenta financiara acordat de FMI si UE.

Totusi, Lagarde a avertizat ca, indiferent in ce conditii ar avea loc iesirea Greciei din zona euro, va fi un proces "extrem de costisitor si dificil, si nu numai pentru Grecia".

Si Banca Mondiala a apreciat ca actuala criza s-ar putea extinde dincolo de frontierele Greciei, catre economiile mai mari din zona euro care se confrunta cu probleme. BCE si-a redus nivelul lichiditatilor acordate unor banci elene, deoarece Grecia a oprit recapitalizarea sistemului sau bancar.

Aceasta inseamna ca bancile nu mai pot oferi active ca garantii pentru imprumuturile de la BCE si vor trebui sa solicite Bancii Greciei finantare de urgenta, mai costisitoare. Inca nu se stie care sunt bancile afectate de decizia BCE.

Grecia a numit joi un guvern interimar format din 16 ministri, in majoritatea lor inalti functionari si profesori universitari, a carui misiune va fi pregatirea noilor alegeri anticipate de la 17 iunie, a anuntat noul prim-ministru, Panayotis Pikramenos.

Ministrul desemnat al finantelor, George Zanias, care a condus consiliul economic al tarii, a fost unul dintre principalii negociatori ai restructurarii datoriei Greciei, intreprinsa la inceputul anului.

Grecii vor reveni la urne la 17 iunie, pentru un scrutin considerat de mare risc in contextul derutei economice din tara si al previziunilor care dau drept favorita stanga radicala Syriza, care se opune masurilor de austeritate stabilite cu creditorii internationali si ramanerii Greciei in zona euro.

Paralizia politica din Grecia a provocat si un inceput de panica bancara, populatia retragand din conturi circa 700 milioane de euro doar in cursul zilei de luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plan urgenta iesire Grecia, #grecia zona euro iesire, #BCE CE plan Grecia , #Zona euro