BCE "carpeste" criza cu maruntis. De ce planul sau nu are succes

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 08:05
1482 citiri
BCE "carpeste" criza cu maruntis. De ce planul sau nu are succes

Decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de miercuri atrage toata atentia investiorilor. BCE va publica informatii referitoare la o noua operatiune de finantare a bancilor, menita sa ajute institutiile bancare confruntate cu un deficit de lichiditati.

Investitorii spera ca aceasta noua operatiune de finantare va ajuta bancile si va tempera din costul datoriilor suverane, scrie Business Insider. Pe de alta parte, cei mai multi analisti si chiar presedintele BCE, Mario Draghi, sunt mai putin optimisti in ceea ce priveste reusita acestei operatiuni.

Desi pare dispusa sa ajute bancile in privinta lichiditatilor, BCE refuza in continuare sa intervina prin achizitia de obligatiuni pentru a rezolva criza datoriilor suverane. Mario Draghi a explicat ca "nu isi poate incalca mandatul si ca oamenii trebuie sa accepte ca vom actiona in concordanta cu mandatul nostru si respectand baza legala", a declarat Draghi, citat de Bloomberg.

"Cel mai important este sa recastigam increderea oamenilor, atat a cetatenilor cat si a investitorilor, in Europa. Nu putem sa ajungem la acest lucru daca distrugem credibilitatea BCE", mai spune acesta.

Analistii citati de publicatia amintita s-au aratat sceptici ca decizia BCE de miercuri va avea succes. In opinia acestora, sunt mai multi factori care justifica, in mare parte, "cinismul" lor. In primul rand, nu exista nicio obligatie care sa le impuna bancilor sa utilizeze aceste fonduri noi pentru a cumpara mai multe obligatiuni suverane.

In plus, o mai mare disponibilitate de finantare in sectorul bancar nu echivaleaza cu o reducere a datoriilor suverane, chiar daca pe termen scurt nevoia de lichiditate va fi acoperita. Testele de stres derulate de Autoritatea bancara europeana au aratat foarte clar valoarea expunerii bancilor centrale la criza datoriilor suverane.

Un alt motiv invocat de analistii citati de Business Insider se refera la faptul ca majorarea costurilor indatorarii i-a determinat pe liderii UE sa ia masuri. Inlaturarea presiunilor, prin injectarea unei sumei mai mari de bani in piata, nu va face decat sa amane decizii care trebuie luate oricum.

BCE are atat mijloacele, cat si capacitatea de a interveni in situatia europeana, pentru ca ar putea achizitiona obligatiunile emise de guvernele indatorate. Pe de alta parte, BCE poate forta tarile cu datorii sa iasa din zona euro, daca ar refuza sa mai cumpere aceste obligatiuni si nu le-ar mai privi drept garantii in operatiunile de imprumut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE obligatiuni suverane, #bce obligatiuni , #Zona euro