BCE a retras 21 de miliarde euro de pe pietele financiare din zona euro

Marti, 12 August 2008, ora 14:41
1154 citiri
BCE a retras 21 de miliarde euro de pe pietele financiare din zona euro

Banca Centrala Europeana (BCE) a retras, marti, 21 de miliarde de euro din pietele financiare overnight ale zonei euro, pentru a echilibra lichiditatea ampla din piata, relateaza Reuters. Suma atrasa de BCE in depozite cu o dobanda fixa de 4,25% a fost in conformitate cu valoarea pe care Banca Centrala Europeana isi propusese sa o absoarba, dupa ce a identificat, in prima parte a zilei, un exces de lichiditate.


BCE a anuntat ca zece banci au participat la licitatie, oferind, in total, 22,6 miliarde euro, un semn al lichiditatii ample din ultima zi a perioadei de constituire a rezervelor minime de catre banci.


Separat, BCE a imprumutat 176 de miliarde de euro, ca finantare pe sapte zile, in cadrul principalei sale operatiuni saptamanale, cu 20 de miliarde de euro peste necesarul de lichiditate estimat al bancilor.


Rata medie a dobanzii a fost de 4,40%, usor sub cea de saptamana trecuta, dar in conformitate cu rezultatele unui sondaj Reuters efectuat luni.


BCE a imprumutat suplimentar bancile in ultimul an, ca sa diminueze tensiunile din pietele financiare, unde reticenta creditorilor in a-si imprumuta bani mentine in mod artificial dobanzile ridicate.