Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: Ne propunem un termen rezonabil de intrare in zona Euro, care nu sta sa ne astepte

Basescu: Ne propunem un termen rezonabil de intrare in zona Euro, care nu sta sa ne astepte


Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania isi propune "un termen rezonabil de intrare in zona Euro", deoarece statele UE care au adoptat moneda comuna nu sunt dispuse sa astepte prea mult si isi vor continua procesul de integrare in acest sens.

"Ne propunem totusi un termen rezonabil de intrare in zona Euro. Si aici as vrea sa va spun urmatorul lucru: nu va sta nimeni dupa cei care nu se pregatesc sa intre in zona Euro. Se simte ca Europa sau zona Euro nu e dispusa sa stea sa ne astepte.

Ei se duc cu regulile lor inainte si cei care nu isi indeplinesc conditiile sa intre in zona Euro vor ramane tot mai departe de plutonul statelor din zona euro. Ceea ce pentru mine ar fi o pierdere", a afirmat Basescu, la finalul reuniunii Consiliului European.

El a amintit declaratia sa din discursul tinut marti in plenul Parlamentului de la Bucuresti privind faptul ca termenul oficial asumat de Romania pentru adoptarea monedei comune in 2015 nu mai este "realist" si a reiterat ca Guvernul, Parlamentul si Banca Nationala sunt institutiile in atributiile carora intra sa analizeze noul obiectiv de aderare.

"Eu nu am puterea sa angajez tara pe un termen fara sa fie aceasta decizie (a Guvernului). Nu presedintele indeplineste conditiile de intrare in zona euro (...) Daca ma intreba cineva astazi sau ieri spuneam 2015 pentru ca acesta este anul oficial, nu aveam ce sa spun altceva", a mai afirmat Basescu in conferinta de presa de la Bruxelles.

Presedinte a declarat marti ca este esential pentru Romania sa intre in zona Euro in urmatorii trei-patru ani, el aratand ca obiectivul oficial 2015 nu mai este realist si ca trebuie ajustat de catre Guvern, Parlament si BNR.

"Este esential sa adoptam moneda Euro in trei-patru ani, astfel riscam ca urmatoarea modificare a Tratatelor UE sa ne gaseasca neintegrati, in afara zonei Euro si sa ramanem asa", a afirmat Basescu, el aratand ca exista "mai multe voci" in UE care vorbesc despre Uniunea "cu doua viteze", cu statele care au adoptat Euro si cele non-Euro.

El a subliniat ca aderarea la zona Euro nu este facultativa, ci o obligatie asumata de Romania prin Tratatul de aderare.

"In acest moment, tinta oficiala este 2015. In opinia mea, termenul a devenit nerealist si va trebui ajustat la nivelul Guvernului, Parlamentului, BNR", a aratat Basescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1339 ori