Basescu: Mentinem tinta 2015 pentru aderarea la zona euro

Joi, 24 Mai 2012, ora 10:11
1126 citiri
Basescu: Mentinem tinta 2015 pentru aderarea la zona euro

Romania isi mentine tinta indeplinirii criteriilor pentru aderarea la zona euro in anul 2015 si are incredere in constructia europeana si in euro ca moneda a intregii Uniuni Europene, a declarat joi la primele ore presedintele Traian Basescu, dupa reuniunea informala a Consiliului European.

"Este adevarat ca zona euro are unele probleme in prezent, dar noi avem incredere foarte mare atat in constructia UE, cat si in euro ca moneda a Uniunii Europene. Trebuie sa stiti ca si acum Romania este o tara care se angajeaza, pe baza Tratatului, sa indeplineasca conditiile pentru adoptarea euro ca moneda nationala.

Noi vrem sa indeplinim criteriile pentru aderarea la zona euro si sa intram in aceasta zona de indata ce indeplinim criteriile. Atunci cand ajungem in 2015 vom vedea daca intram in acel an sau vom amana intrarea cu un an, dar in orice caz Romania va adera la zona euro", a mentionat seful statului roman.

Discutiile din cadrul Consiliului European informal s-au concentrat pe cateva orientari principale: politici economice nationale solide (ce constituie baza mentinerii unei strategii de consolidare fiscala favorabile cresterii economice si pentru evitarea derapajelor macroeconomice), politici ale UE purtatoare de valoare adaugata (cu accent pe masurile prevazute in cadrul Actului privind piata unica), masuri de imbunatatire a finantarii economiei (printre care mobilizarea Bancii Europene de Investitii pentru sustinerea mai buna a IMM-urilor si a infrastructurilor-cheie), masuri de consolidare a crearii de locuri de munca (vizand atat politicile nationale, cat si cele ale UE).

#Romania aderare zona euro, #Romania criterii zona euro , #Zona euro