Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aspirantii la euro au un drum lung si dificil de parcurs

Aspirantii la euro au un drum lung si dificil de parcurs

A¢arile care aspira sa treaca la moneda unica europeana mai au de facut numeroase eforturi inainte de a se putea alatura celor 12 state care formeaza zona euro, a apreciat marti Banca Central Europeana (BCE) in ultimul sau raport de convergenta, informeaza AFP.Comparativ cu situatia inregistrata in ultimii doi ani, "mai multe tari au facut progrese in termeni de convergenta economica, insa unele au inregistrat o tendinta de revers", apreciaza BCE.

Pentru a se alatura zonei euro, tarile candidate trebuie sa respecte cinci criterii de convergenta, cele mai importante fiind cele referitoare la tinerea sub control a inflatiei si la disciplina stricta in materie de cheltuieli publice.

"Pentru majoritatea acestor tari, o continuare a consolidarii finantelor publice este necesara",subliniaza BCE. Acesta este cazul pentru acele tari care se gasesc intr-o situatie de deficit sau dedatorii excesive, in timp ce altele sunt incurajate sa continue asanarea bugetara.

La capitolul inflatie, BCE noteaza o imbunatatire, in special in cea ce priveste durata. "Daca analizam evolutia inflatiei in ultimii zece ani, constatam ca inflatia s-a redus treptat comparativ cu nivelurile initiale, in special in tarile din Europa Centrala si de Est care au aderat la UE in luna mai 2004", estimeaza BCE.

Institutia de la Frankfurt nu oferit insa nici o recomandare cu privire la eventualele date de aderare la zona euro pentru tarile candidate. In urma cu numai o saptamana, Comisia Europeana a anuntat ca, in ciuda unor "progrese variabile", pentru moment nici unul din noile state membre nu este pregatit sa treaca la moneda unica.

Raportul de convergenta cu privire la statele membre UE care nu au trecut inca la euro este publicat, la fiecare doi ani, de Comisia Europeana in comun cu Banca Central Europeana. Ultima editie a raportului de convergenta elaborat de BCE analizeaza noua tari membre care vor sa treaca la moneda euro: Cipru, Malta, Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Polonia, Slovacia si

Suedia. Slovenia si Lituania nu sunt incluse in raport, cele doua tari facand obiectul unei evaluari separate avand in vedere ca Slovenia urmeaza sa treaca la euro de la inceputul lui 2007 pentru a fi urmata, la o data ce nu a fost fixata inca, de Lituania.

Desi sunt tari membre UE de multa vreme, Marea Britanie si Danemarca dispun de o derogare care le permite sa evite legatura intre calitatea de tara membra UE si aderarea la zona euro.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 872 ori