Antreprenorii romani se pregatesc pentru disparitia euro: Modifica contractele

Joi, 31 Mai 2012, ora 12:41
1551 citiri
Antreprenorii romani se pregatesc pentru disparitia euro: Modifica contractele

Oamenii de afaceri romani au inceput sa includa in contractele pe care le incheie in euro clauze de reevaluare a acestora in alta moneda pe care ei o considera stabila, aplicabile in cazul disparitiei monedei europene, a declarat, miercuri, avocatul Dinu Petre, partener la casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii.

"Am fost solicitati in lucruri care sa prevada si aceasta optiune juridica a disparitiei monedei euro si reevaluarea contractelor la alta moneda stabila si au inceput sa apara clauzele in contracte cu asa ceva. Aceste clauze au inceput sa fie introduse de cand au aparut zvonurile negre despre posibilitatea iesirii din zona euro a unui stat. Lumea isi ia masuri de siguranta", a precizat Dinu Petre, intr-o dezbatere privind propunerile de modificare a Codului Fiscal, organizata de Nexia International.

Care sunt cele mai populare monede de rezerva

Potrivit acestuia, antreprenorii aleg convertirea sumelor prinse in contracte in dolari australieni, franci elvetieni sau chiar in marci germane, avand in vedere scenariul potrivit caruia o tara din zona euro se va intoarce la vechea moneda nationala in cazul disparitiei euro.

"Variantele depind de parti, dar este o clauza care prevede ca, in cazul in care nu mai avem euro, el se va converti in dolar australian, franc elvetian, marca germana etc. Oamenii de business isi aleg o moneda care exista sau care este previzibil ca va exista din punctul lor de vedere, mai ales ca unul dintre scenarii presupune ca este previzibil a se reveni la monedele dinainte de euro, dar asta nu inseamna ca se va si intampla. Este o perspectiva care acum cinci ani nu exista", a subliniat el.

Potrivit lui Dinu Petre, in cazul iesirii Greciei din zona euro, piata de consultanta, atat din Romania, cat si din alte tari, ar putea inregistra o crestere spectaculoasa a cererii, pentru ca o astfel de situatie ar avea un impact direct si semnificativ in toate economiile din zona euro.

Ideea a fost sustinuta de Luminita Ristea, managing partner la Nexia International, care a spus ca piata de consultanta din Grecia s-a dezvoltat odata cu adancirea problemelor din aceasta tara.

Casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii este membra a firmei de consultanta si audit Nexia Romania.

#euro evolutie, #antreprenori posibilitate disparitie euro, #moneda euro posibilitate disparitie , #Zona euro