Angela Merkel: BCE nu poate supraveghea toate bancile europene

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 18:44
1586 citiri
Angela Merkel: BCE nu poate supraveghea toate bancile europene

Cancelarul german Angela Merkel spune ca Banca Centrala Europeana (BCE) nu poate supraveghea toate bancile din Europa, pentruu ca acest proces immplica un anumit standard calitativ, destul de greu de atins.

Declaratia cancelarului german a fost facuta in aceeasi zi in care Comisia Europeana a avizat un proiect de supraveghere bancara ce urmeaza sa fie prezentat de comisarul european insarcinat cu serviciile financiare.

"Nu este vorba despre supravegherea tuturor bancilor, si in niciun caz BCE nu poate sa faca acest lucru, ci mai degraba despre calitatea supravegherii, nu numai de cantitate", a spus doamna Merkel in fata deputatilor din Bundestag.

Proiectul de supraveghere bancara al Comisiei prevede ca BCE sa supravegheze toate bancilor din zona euro, dar ca anumite sarcini vor fi delegate autoritatilor de supraveghere nationale.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a salutat propunerile Comisiei, dar a cerut "realism in aplicarea lor".

Wolfgang Schaeuble a declarat ca o supraveghere bancara eficienta presupune adaptarea la realitatile de pe pietele financiare europene.

"Calitatea trebuie sa fie in orice caz prioritara in fata rapiditatii", a adaugat oficialul german.

Schauble considera la randul sau ca BCE nu poate supraveghea cele 6.000 de banci din UE, prin declaratia confirmand afirmatiile cancelarului german.

#Angela Merkel BCE, #BCE supraveghere banci, #BCE atributii noi, #BCE proiect supraveghere bancara , #Zona euro