Americanii au crescut dobanda, dar banii facuti usor nu dispar prea curand

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 11:49
2782 citiri
Americanii au crescut dobanda, dar banii facuti usor nu dispar prea curand
Foto: Pixabay

Procesul de crestere graduala a dobanzii de referinta pe piata americana, initiat de Rezerva Federala dupa aproape un deceniu de stagnare, nu alunga din economia globala perspectiva banilor facuti usor.

Analistii bancii JP Morgan sunt de parere ca ridicarea plafonului dobanzilor de la 0,25 la 0,5 procente si o eventuala crestere ulterioara la 1,5% spre finalul anului viitor nu reprezinta un indemn pentru celelalte banci centrale din lume sa urmeze exemplul Rezervei Federale, dezvaluie Bloomberg.

Dobanzi mici pe termen lung

Viziunea lor este impartasita si de guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, acesta afirmand la inceputul saptamanii ca economia globala impune un mediu dominat de dobanzi mici pe termen lung.

Cauza pare sa fie reprezentata de potenta politicilor monetare, nivelul scazut al inflatiei si cresterea economica anemica.

"Drumul pe care a inaintat Rezerva Americana este unul anevoios si nicio alta banca centrala nu ii va urma exemplul.

Banca Centrala Europeana si Banca Japoniei cu siguranta nu vor recurge la o crestere a dobanzilor de referinta in viitorul apropiat", sustine David Hensley, director al departamentului de economie mondiala la JP Morgan.

Ba din contra, s-ar putea sa asistam in continuare la o reducere a ratei dobanzii de referinta pe diverse piete in urmatoarele 12 luni, prevad analistii bancii americane.

Din 31 de banci centrale monitorizate de acestia, cele din Suedia, China, Noua Zeelanda si Malaezia ar putea recurge cat de curand la o noua taiere a dobanzilor.

In acelasi timp, reducerea numarului de state care si-au mentinut un curs stabil de schimb al monedelor nationale in raport cu dolarul inseamna si ca multe dintre acestea nu vor urma calea pe care a apucat-o Rezerva Federala americana.

Analistii JP Morgan sunt totusi de parere ca aproximativ 10 banci centrale din lumea intreaga sunt pregatite sa faca in 2016 pasi similari celor facuti de bancherii americani, ridicand nivelul dobanzii de referinta.

Printre acestea se numara Banca Angliei, care ar trebui sa creasca dobanda undeva in al doilea trimestru al anului viitor, dar si Banca Centrala a Canadei, in ultimul trimestrul al lui 2016.

Hensley este de parere ca efectul se va transmite si in unele piete emergente, care ar putea adopta aceeasi politica monetara.

Relaxarea cantitativa continua

Bilantul achizitiilor celor 4 mari banci centrale, dupa ani de programe de relaxare cantitava initiate si inca derulate pe unele piete, ar putea creste de la 11.000 de miliarde de dolari la 13.500 de miliarde pana la finalul anului 2017, estimeaza reprezentantii Bancii Americii.

Pentru moment, Rezerva Federala nu va renunta la obligatiunile achizitionate in cei 5 ani in care a implementat programul de relaxare cantitativa, iar BCE si Banca Japoniei sunt asteptate sa mai pompeze bani in piata cel putin pana in primavara anului 2017.

Din acest punct de vedere bilantul Rezervei Federale echivaleaza 25% din PIB al Statelor Unite, cel al BCE se va ridica la 33,8% pana in mai 2017, iar Banca Japoniei ar putea atinge 108 procente din PIB pana la finalul anului viitor.

"O importanta cantitate de lichiditati va fi adaugata pietelor financiare in urmatorii doi ani, daca nu chiar si mai mult, chiar daca vom asista si la cresterea graduala a retelor dobanzilor de referinta de catre unele banci centrale", este de parere Michael Hanson, economist al Fed.

"Aceasta combinatie ar trebuie sa mentina o politica de acomodare la nivel global, care la randul ei ar putea da un impuls cresterii economice globale, sprijinind nivelul inflatiei si crescand cererea pentru active cu risc ridicat in vreme ce mentine un plafon scazut pe randamentul obligatiunilor pe termen lung", mai spune Hanson.

Nu de aceeasi parere se arata si Steve Barrow, sef al departamentului de strategii al grupului bancar Standard.

"Programele de relaxare cantitativa din alte parti nu au acelasi impact ca programul de pe piata americana, pentru ca restul valutelor nu sunt atat de tranzactionate ca si dolarul", sustine Barrow.

"Lumea se va dezobisnui greu sa nu mai profite de pe urma marinimiei politicii monetare mentinute pana acum de Rezerva Federala.

Trebuie sa ne pregatim pentru o volatilitate mai mare a pietelor si pentru o apreciere considerabila a dolarului, dar si pentru preturi mici la activele cu risc major", se arata convins Steve Barrow.

#dobanda referinta zona euro, #crestere economica globala, #curs dolar american, #dobanda dolar , #Zona euro